Aktuelno iz kulture

Glumac koji je svetu približio kulturu Aboridžina kaže da se sprema za skoru smrt: Nisam uplašen, ali žao mi jer ne mogu ništa da uradim

Komentari

Autor: News.com.au

16/07/2021

-

11:57

Glumac koji je svetu približio kulturu Aboridžina kaže da se sprema za skoru smrt: Nisam uplašen, ali žao mi jer ne mogu ništa da uradim
Glumac koji je svetu približio kulturu Aboridžina kaže da se sprema za skoru smrt: Nisam uplašen, ali žao mi jer ne mogu ništa da uradim - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Legenda svetske kinematografije Dejvid Galpilil koji je tokom pola veka karijere igrao u desetinama filmova i tv serija, oseća da mu se bliži kraj.

Glumac koji je stekao međunarodnu slavu još kao tinejdžer, u očaravajućem filmu "Walkabout", igrao je uz najveće holivudske zvezde, kao što su Klint Istvud, Marlon Brando i Brus Li. Provodio se sa Dejvidom Hoperom i Muhamedom Alijem, pušio marihuanu sa Bobom Marlijem i večerao sa kraljicom Elizabetom, za koju je izvodio i ceremonijalni ples njegovog aboridžinskog Jolgnu plemena.

Sada u dokumentarcu o njegovom životu pod nazivom "My Name is Gulpilil" kaže da se bori sa finalnom fazom karcinoma pluća i emfisemom i da se "priprema za sahranu", prenosi australijski portal Njuz.

"Prestao sam sa hemoterapijom, jer ne deluje. Pušio sam celog života... cigarete, gandžu, previše duvana... Iznutra plačem za svojim ocem. Vratiću se u svoju domovinu i leći u njegovu zemlju. Moj duh će se vratiti u moju otadžbinu", rekao je glumac.

Dokumentarac režira Moli Rejnolds, dok je producent sam Galpil, zajedno sa svojim dugogodišnjim saradnikom Rolfom de Herom i Piterom Džigirom.

U njemu je prikazano otkriće talentovanog dečaka u dalekoj zajednici Aboridžina, njegov uspon do slave i pad usled bolesti zavisnosti, primarno od alkohola.

Od pustinje do crvenog tepiha

Godine 1969. britanski reditelj pojavio se u njegovom selu tražeći glumca za svoj horor film "Walkabout". Imao je u vidu mladog Aboridžina, koji će učiti dvoje gradske dece kako da prežive u pustinji. Uslovi su bili da zna da baca koplje, lovi i pleše.

"Svi su pokazali na mene", priseća se Galpilil kog je reditelj odabrao za film, kada je imao samo 14 godina.

"Walkabout" predstavio je svetu mistične australijske pejzaže i duboke kontraste između crne i bele kulture na dalekom kontinentu, a zahvaljujući Galpililovoj fantastičnoj glumi, film se našao u zvaničnoj selekciji Kanskog festivala.

On je na festival doputovao sa prijateljem, sviračem didžeridua Dikom Bandililom, kada je imao samo 17 godina.

"Bili smo dva zgodna momka. Nismo dolazili iz grada. Dolazili smo iz žbunja", priseća se Galpilil, koji je posle Kana, išao i u London gde je upoznao kraljicu Elizabetu.

Usledile su uloge u filmovima "Dečak oluje", serijalu o Krokodilu Dandiju i "Poslednjem talasu".

Nikada nije imao problem da stane ispred kamere.

"Volim glumu. Gluma je lagana. Samo stanem tamo i kamera me vidi", rekao je on svojevremeno.

Borba sa zavisnošću

Po prirodi druželjubiv, brzo se zbližio sa slavnim glumcima, ali i sa alkoholom i kanabisom.

Zbog vožnje u pijanom stanju završio je u zatvoru, kao i zbog napada na svoju suprugu Mirijam Ešli, kojoj je slomio ruku udarivši je metlom.

U zatvoru je proveo godinu dana i nakon toga, završio kao lutalica u nepristupačnim predelima Arnemove zemlje.

"Bio sam pijanica", kaže Galpilil u dokumentarcu. "Ja sam narkoman i alkoholičar".

Međutim, početkom dvehiljaditih oživeo je karijeru, uz pomoć reditelja Rolfa de Hera i Filipa Nojsa, koji su mu u svojim filmovima "Tragač" i "Ograda za zečeve".

Usledili su "Deset kanua" i "Australija", kao i "Čarlijeva zemlja" za koju je Galpilil dobio nagradu za najboljeg lumca Kanskog festivala.

Međutim, 2019. dobio je dijagnozu raka pluća i zbog lečenja živi 3.000 kilometara daleko od svoje rodne zemlje.

Dobio je nagradu NAIDOC za životno delo, ali nije mogao da je preuzme.

"Rođen sam kao Mandžalpingu... Galpilil, moje ime znači kraljev ribar. To je moj totem. Moje ime je u ribama, u drveću, u nebu, u zvezdama. Nisam uplašen, ali žao mi je što ne mogu ništa da uradim da se ojačam", kaže Galpilil u dokumentarcu, dodajući da želi da bude sahranjen u selu iz kog je potekao.

"Nedostajaće mi moja deca. Mislim na njih i volim ih", kaže Galpilil.

Komentari (0)

Kultura