Fokus

Australija nudi odštetu od 51.000 evra Aboridžinima koji su nasilno odvođeni iz porodica

Komentari

Autor: Tanjug

05/08/2021

-

16:32

Australija nudi odštetu od 51.000 evra Aboridžinima koji su nasilno odvođeni iz porodica
Aboridžini - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vlasti u Kanberi su danas saopštile da će ponuditi naknadu štete od ukupno po 82.000 australijskih dolara (51.000 evra) pripadnicima starosedilačkog stanovništva koji su kao deca nasilno odvođeni iz svojih porodica i predavani novim porodicama belaca.

Zbog sve većih kritika i prakse Aboridžina da traže kompenzaciju na sudu, vlasti su donele odluku da svako ko je bio žrtva te prakse dobije 75.000 australijskih dolara za štetu koja im je pričinjena prisilnim odvođenjem bez pristanka bioloških roditelja i dodatnih 7.000 dolara zbog emocionalne traume, prenosi Rojters.

Više od 100.000 dece autohtonih Aboridžina odvedeno je iz njihovih porodica i zajednica između ranih 1900-ih i oko 1970. godine, što je bivši premijer Kevin Rad 2008. godine opisao kao “veliku mrlju na duši nacije” tokom formalnog izvinjenja takozvanoj "ukradenoj generaciji" .

"Ovo je dugoočekivani korak, priznavanje veze između zaceljivanja rana, dostojanstva i zdravlja i dobrobiti pripadnika ukradenih generacija, njihovih porodica i zajednica", poručio je danas premijer Skot Morison u parlamentu.

Plan odštete odnosi se na sve žive Aboridžine koji su odvojeni od svojih porodica u trenutku kada su bili mlađi od 18 godina i živeli na Teritoriji australijskog glavnog grada i Severnoj teritoriji, a većina drugih australijskih država sprovodi svoj plan odštete domorodačkom stanovništvu.

Domoradačke zajednice su pozdravile potez vlade, ali smatraju da još puno toga treba da se učini, posebno na ekonomskom planu i obrazovanju.

U Australiji, s 26 miliona stanovnika, živi oko 700.000 Aboridžina koji prema zvaničnim istraživanjima zaostaju gotovo po svakom ekonomskom i društvenom pokazatelju.

Komentari (0)

Svet