Aktuelno iz kulture

Odlazak čuvenog epizodiste: Preminuo glumac Vladan Živković

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/01/2022

-

21:00

Odlazak čuvenog epizodiste: Preminuo glumac Vladan Živković
Odlazak čuvenog epizodiste: Preminuo glumac Vladan Živković - Copyright Prinstscreen YouTube/TVBalkanSky

veličina teksta

Aa Aa

Glumac Vladan Živković preminuo je u Beogradu 81. godini nakon duge i teške bolesti.

Živković je rođen 15. decembra 1941. godine u Beogradu. Tokom karijere bio je i predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije, kao i deo organizacije Filmskih susreta u Nišu.

Živković je ostvario više od 100 uloga u filmovima i tv serijama, a bio je član Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Na Fakultetu dramskih umetnosti bio je u klasi  sa Gojkom Šantićem, Mirom Peić i Tanasijem Uzunovićem, a tokom studija družio se i sarađivao je sa velikim glumačkim imenima Draganom Nikolićem i Milenom Dravić.

Ostao je upamćen po sporednim, ali važnim ulogama, a prvu zapaženu filmsku ulogu imao je u filmu "Kad budem mrtav i beo", gde je radio sa Draganom Nikolićem, a kasnije je igrao u poznatim filmovima "Sutjeska", "Balkanski špijun", "Laf u srcu", "Lov u mutnom", "Variola vera", "Moj tata na određeno vreme"...

 

 

Ukupno je u karijeri imao više od 70 filmskih uloga, a pojavio se i u dve engleske koprodukcije, prvo u ostvarenju "Dve žene", a odmah zatim i u drami po motivima romana Grejema Grina "Engleska me je stvorila".

Takođe, imao je i brojne uloge u tv serijama i dramama, a neke od njih su "Kapalski kresovi", "Više od igre", "Vruć vetar", "Srećni ljudi", kao i novije serije "Montevieo, bog te video", "Šifra Despot", "Psi laju, vetar nosi".

 

Komentari (0)

Kultura