Aktuelno iz kulture

Deset nezaboravnih scena sa Ganterom iz "Prijatelja"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/10/2021

-

22:39

Deset nezaboravnih scena sa Ganterom iz "Prijatelja"
Ganteri iz serije Prijatelji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Većina glumaca ne voli da ih publika povezuje samo s jednom ulogom koju su igrali. U tu grupu nije spadao Džejms Majkl Tajler, koji će ostati upamćen kao Ganter iz serije "Prijatelji".

Glumac, koji je preminuo nakon duge borbe sa karcinomom, smatran je "sedmim prijateljem" u planetarno popularnoj seriji i izgradio bliske odnose sa svima koji su radili na njoj. Od svih likova koji su se pojavljivali u "Prijateljima", pored redovne šestorke, on je imao najviše kadrova u čak 185 epizoda, više od Dženiz, Kerol, Suzan i Fibinog muža Majka zajedno.

Ulogu je dobio zato što je umeo da rukuje aparatom za kafu i u početku je retko dobijao replike, ali je od 33. epizode njegov lik počeo postepeno da se gradi i dobija veliki značaj.

1. Prvo "Da"

U prvoj sceni u kojoj je Ganter imao priliku da nešto kaže, Ros mu je ponudio igračku koju je kupio za Rejčel. 

"Hej Gantere, imaš li stepenice kući", pitao ga je Ros. "Da", odgovorio mu je Ganter. "Evo, luduj", rekao mu je on predavši mu rastegljivu igračku.

2. Obožavanje Rejčel

Lik koji je Tajler igrao bio je zaljubljen u Rejčel Grin (Dženifer Aniston). Ponekad bi naglas izrazio svoje divljenje prema njoj, a nekada smo mogli da čujemo njegove unutrašnje monologe. 

"Šta li Rejčel vidi u ovom liku?", pitao se Ganter u jednoj epizodi dok sedi i ljubazno sluša jednu od Rosovih priča o dinosaurusima.

U drugoj epizodi, čujemo ga kako skuplja hrabrost da pita Rejčel da idu u bioskop i predomišlja se, u trećoj naziva Džošuu "idiotom", zato što je odbio Rejčelinu prosidbu.

Možda je i najzabavnija scena u kojoj Rejčel, uzbuđena zato što je rešila ukrštenicu, traži nekoga da s njom proslavi uspeh jednim zagrljajem, a on trčeći da ugrabi tu priliku pada na pod. 

3. Priča o Poršeu

Kada Džoi pronađe ključeve Poršea u kafiću "Central Perk", pitao je Gantera da li su njegovi.

"Da, taj auto vozim. Zarađujem četiri dolara na sat. Štedeo sam za njega 350 godina", odvratio mu je Ganter sarkastično. Taj kratki razgovor bio je polazišna tačka za temu cele epizode u kojoj se Džoi pretvarao da je auto njegov, kako bi impresionirao žene. 

4. Frizura

Ganterova bela, blajhana kosa bila je njegov zaštitni znak, ali nije trebalo da bude te boje. Jedan od Tajlerovih prijatelja pokušao je da ga ofarba veče pre audicije, a eksperiment je pošao po zlu. To mu, međutim, nije naškodilo.

Štaviše, njegova upečatljiva frizura verovatno mu je pomogla da privuče pažnju, pa su producenti ubuduće tražili da nastavi da blajha kosu jednom nedeljno u narednih deset godina.

profimedia

 

Džoi u seriji to, naravno, nije znao, pa kad mu je Ganter rekao u jednoj epizodi da ide da se ofarba, on mu je rekao: "Stvarno? Ali meni se baš sviđa tvoja prirodna boja".

5. "Ispala mi je šolja"

Ganteru je teško padalo da bude svedok mnogih Rejčelinih susreta sa drugim muškarcima, ali ga je naročito pogodilo kad joj je jedan dečko priznao svoja osećajna baš u trenutku dok je on ponovo smišljao kako da je pozove u bioskop. 

Zato se uputio u magacin i nakon što je (sudeći po zvuku) polomio deo inventara, vratio se i zapanjenim gostima kafića rekao: "Ispala mi je šolja".  

6. "Porodično mesto"

U trećoj sezoni serije Ganter je pomogao Fibi u jednoj neprijatnoj situaciji: naime, njen tadašnji dečko Robert obukao je suviše komotan šorts koji je otkrivao više njegovog tela, nego što je pristojno. Pošto ni Čendler, ni Džoi, ni Ros, pa ni sama Fibi nisu znali kako da mu skrenu pažnju da prekrsti noge, prišao mu je Ganter i direktno ukazao na problem: "Hej, druže, ovo je porodično mesto. Vrati miša nazad u kućicu".

Tajler je u jednom intervjuu 2015. otkrio da mu je to bila omiljena replika.

7. "Zabranjeno pušenje"

Ganter se obično pridržavao pravila o zabranjenom pušenju, jer je i sam bio bivši pušač. Ali je jednom Čendleru dozvolio da završi cigaretu, ukoliko mu da jedan dim.

Tada je usledila druga Tajlerova omiljena replika koja glasi: "Oh, mračna majko. Ponovo sisam tvoju dimnu dojku". 

8. Bio je zvezda sapunica

Džoiju je trebalo rame za plakanje kad je ostao bez posla u drugoj sezoni. Nakon što je svratio u "Central Perk" na kafu, rekao je Ganteru da su producenti sapunice u kojoj je igrao odlučili da ubiju njegovog lika. 

"Šteta! Kako su to uradili?", pitao ga je barmen sažaljivo. "Pao sam u okno lifta", objasnio je Džoi.

"Baš grozno. Mene je zatrpala lavina", rekao je Ganter, dodavši: "Bio sam Brus u seriji 'Sva moja deca'".

Bila je to zabavan uvid u Ganterovu prošlost, ali i podsetnik da u Njujorku na svakom koraku možete naći glumca koji je ostao bez posla.

9. Tajlerova uloga u poslednjem okupljanju

Kada se ovog proleća okupila stara ekipa "Prijatelja", Tajler je bio jedina zvezda te serije koja se pojavila putem Zum platforme, umesto uživo. 

Kako smo kasnije saznali, već tad nije mogao da se kreće bez kolica zbog uznapredovalog karcinoma prostate.

"Bilo je to najnezaboravnijih deset godina mog života. Nisam mogao ni da sanjam bolje životno iskustvo. Svi ovi likovi su bili fantastični. Bilo je zadovoljstvo raditi sa njima. Osećao sam se veoma posebno", rekao je Tajler.

10. Oproštaj od Rejčel

Kako se serija "Prijatelji" približavala kraju, Ganter je konačno skupio hrabrost da prizna svoja osećanja prema Rejčel, pre nego što je otišla za Pariz.

Rekao joj je: "Znam da ideš večeras, ali moram da ti kažem. Volim te. Ja... Ja ne znam da li će to uopšte promeniti tvoje planove, ali mislim da treba da znaš". 

Dirnuta, Rejčel mu je odgovorila: "Gantere, volim i ja tebe. Verovatno ne na isti način, ali te volim. I kad god budem bila u kafiću i pila kafu ili videla muškarca sa kosom svetlijom od sunca, misliću na tebe". 

Dženifer Aniston, glumica koja je tumačila lik njegove voljene Rejčel, oprostila se od Tajlera objavom na Instagramu sa baš tim isečkom iz serije.

"Prijatelji ne bi bili isti bez tebe. Hvala ti za smeh koji si doneo u seriju i u sve naše živote. Mnogo ćeš nam nedostajati", napisala je Aniston.

Komentari (0)

Kultura