Aktuelno iz kulture

"U očima zveri" Nastasje Marten uskoro pred čitaocima u Srbiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/03/2022

-

13:25

"U očima zveri" Nastasje Marten uskoro pred čitaocima u Srbiji
"U očima zveri" Nastasje Marten uskoro pred čitaocima u Srbiji - Copyright clio.rs

veličina teksta

Aa Aa

Autobiografski roman francuske antropološkinje Nastasje Marten, koji je osvojio srca čitalaca širom sveta, uskoro će biti pred čitaocima u Srbiji.

"Novi roman iz edicije Gral izlazi iz štampe krajem sledeće nedelje", objavila je Izdavačka kuća "Clio", najavljujući roman "U očima zveri" Nastasje Marten (prevela sa francuskog Ljiljana Mirković).

Donoseći autentičnu priču o vlastitom, gotovo sudbonosnom susretu sa medvedom, autorka u antropološkom ključu pripoveda o sudaru svetova i istrajnim naporima njihovog izmirenja.

"Ono što se dogodilo Nastasji Martin, zapamćeno u davnim legendama, bajkama, ritualima mnogih naroda, zapisano u ovoj uzbudljivoj i mudroj knjizi sa dubokim slojevima iščitavanja,  dokazuje da mitske priče nisu samo maštoviti splet šarenog tkanja ili ljupki vez kojim se ukrašava sumorna svakodnevica već su dragoceno sećanje, upamćeni snovi i vizije, nesvesno čitavog čovečanstva, što se kao arhetipski materijal nasleđuje kroz vekove, nastavljajući da objašnjava naš život i utiče na njega", reči su Ljubice Arsić.

U planinama Kamčatke, u istočnom Sibiru, nije se dogodio tek napad divlje životinje na preplašenu ženu. Bio je to - susret.

Istražujući nomadska plemena Gvič na Aljasci i Evene u oblasti Kamčatke, Nastasja Marten postaje žrtva neobičnog susreta. Ogroman mrki sibirski medved odgrizao joj je deo lica.

Izmenjenog lika i lišena identiteskog uporišta, protagonistkinja se, tragajući za odgovorima i ispitujući uzroke, vraća u prirodu, na "mesto ljubavi i zločina", ne bi li ih pronašla u prvobitnom, arhetipskom, mitskom. Čitalac je prinuđen da je, zastrašen i zadivljen, na tom putu sledi bez predaha.

Nastasja Marten je francuska književnica i antropološkinja. Sve do studija u Parizu živi u Alpima. Sa 23 godine pridružuje se nomadskom plemenu Gvič na Aljasci. Priču o iskustvu suživota sa ovim narodom 2016. godine pretače u dokumentarnu prozu "Divlje duše: protiv Zapada, otpor ljudi sa Aljaske", koja je ovenčana prestižnom Luj Kasteks (Prix Louis Castex) nagradom Francuske Akademije.

Za Nastasjin život i stvaralaštvo boravak u planinama Kamčatke od ključne je važnosti. Tamo se zaputila da bi napisala antropološku studiju o Evenima. Pošto ju je veliki sibirski medved napao i povredio joj lice, usledili su meseci oporavka u Rusiji i Parizu. Ovo traumatsko iskustvo opisala je u romanu "U očima zveri", koji je brzo našao put do čitalaca. Doživeo je čak sedam izdanja i štampan je u 62.000 primeraka u Francuskoj, a izdanje na engleskom jeziku omogućilo je globalni uspeh ove neobične literarne tvorevine. Preveden je i prevodi se na češki, danski, italijanski, poljski, portugalski, srpski, španski, slovenački, turski i hrvatski jezik.

Preporuka za vas

"Dvadeset peti sat" Aleksandra Gatalice, prvi srpski roman o pandemiji

Komentari (0)

Kultura