Aktuelno iz kulture

Nova knjiga Džonija Rackovića "Sluz i žuč": Svet umetnika je pakao ispunjen duhovima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/10/2021

-

13:30

Nova knjiga Džonija Rackovića "Sluz i žuč": Svet umetnika je pakao ispunjen duhovima
Nova knjiga Džonija Rackovića "Sluz i žuč": Svet umetnika je pakao ispunjen duhovima - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Svet umetnika je pakao ispunjen duhovima. Viđen očima autora, okruženog sujeverjem i predrasudama, Beograd je postao nadrealni svet bez nadrealizma. "Sluz i žuč" Nenada Rackovića je priča u kojoj potraga glavnog junaka za egzistencijalnim smislom dovodi do razotkrivanja zataškane stvarnosti, opisuje se novi roman čuvenog umentika u saopštenju izdavačke kuće "Laguna".

 
Glavni lik romana, autorov alter ego - Džoni - umetnik je koji nakon smrti svoje majke preispituje svoj život, dokle je stigao, šta je postigao, šta mu preostaje. Razmišljajući o okolnostima u kojima se trenutno nalazi, počinje da shvata da je dosadašnji život bio iluzija, da je on u suštini mrtav čovek kojeg opsedaju aveti u mrtvom gradu. 

Ne odustajući od potrage za smislom svog postojanja i rada, dolazi do slućenih, ali neželjenih odgovora i do jedinog mogućeg rešenja koje ga neće odvesti do potpunog ludila - do prihvatanja stvarnosti.

"Drago mi je što je ovo već moja treća knjiga koja je izašla u Laguni. To je takva energija da bi pametne mašine mogle iz mene da izvlače struju - struje strave i užasa, naravno. Samo što sam pre toga morao iz sebe da iscedim sluz i žuč", kaže autor. 

Žanrovski namerno smešten u okvire horora i gotskog romana, ovaj tekst tako progovara o našoj realnosti bez ustručavanja, ogoljeno i bolno iskreno. Rackovićev junak je "mrtav čovek u mrtvom gradu" koji poseže za surogatnom utehom jer je smisao odavno izgubljen.

 
Knjigu "Sluz i žuč" Nenada Rackovića, sa ilustracijama Alekse Gajića, može se pronaći u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura