Aktuelno iz kulture

Privremeni embargo za Sezana: "Bila bi nesreća ako slika Farma u Normandiji ne bi mogla da bude zadržana u Britaniji"

Komentari

Autor: ArtNews

07/04/2022

-

09:09

Privremeni embargo za Sezana: "Bila bi nesreća ako slika Farma u Normandiji ne bi mogla da bude zadržana u Britaniji"
AP/Frank Augstein - Copyright AP/Frank Augstein

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva privremeno je zabranila izvoz slike Pola Sezana (1839-1906) koja je od 1980. godine bila na pozajmici u čuvenoj londonskoj galeriji Courtauld.

Ta pejzažna slika pod nazivom "Ferme Normande, Été" (Farma u Normandiji) iz 1882. godine, procenjeno je da vredi 10 miliona funti (13 miliona dolara).

Sezanovo delo je jedno od vrednijih umetničkih dela koja su tokom protekle godine u Britaniji označena sa "odloženi izvoz" jer je politika vlade te zemlje ostavila mogućnost javnim institucijama da dobiju na vremenu i prikupe novac za otkup pomenutih umetničkog dela sa "odloženim izvozom" kako bi ona ostala u granicama zemlje. Rok za prikupljanje budžeta za kupovinu dela je kraj jula.

Kako prenosi ArtNews, komisija koja se bavi pitanjem izvoza kulturnih dobara iz Ujedinjenog Kraljevstva, sliku Sezana je označila kao "važnu" u karijeri čuvenog umetnika, jer se svedoči o načinu na koji su se njegov stil i potezi četkicom razvijali u novom pravcu. Komisija je, takođe, dodala u saopštenju da je "Farma u Normandiji" "deo veoma važne priče o britanskom ukusu".

Britanska agencija je, ukazujući na veze dela sa britanskom istorijom i predstavljanje slike kao ključne u karijeri umetnika, zapravo izdvojila kao "faktore" koje potencijalni kupci treba da razmotre.

"Bila bi velika nesreća ako ovo predivno delo ne bi moglo da bude zadržano u ovoj zemlji", rekao je Kristofer Bejker, član pomenute komisije.

Pomenuto ulje na platnu je jedno od četiri koja prikazuju predeo u Normandiji s potpisom francuskog slikara, a čije delo predstavlja prelaz između impresionizma kraja 19. veka i kubizma s početka 20. veka.

Sezan je bio je jedna od najznačajnijih ličnosti francuskog i evropskog slikarstva, sa presudnim uticajem na njegov daljnji razvoj, a prvu samostalnu izložbu je imao 1895. godine koju je organizovao prodavac i kolekcionar slika Volar.

Jedan drugi strastveni kolekcionar dela impresionizma i zvaničnik francuske vlade, Viktor Šoke (Victor Chocquet), bio je prvi vlasnik pomenutog ulja na platnu iz 1882, a kasnije je ovo delo prešlo u ruke britanskog industrijalca i kolekcionara impresionista Semjuela Kortolda (Samuel Courtauld).

"Farma u Normandiji" je bila jedna od poslednjih slika među 12 umetničkih dela koje je tekstilni magnat, osnivač Instituta za umetnost (Courtauld Institute of Art) ikada stekao. Skoro deceniju kasnije, prodata je privatnom kolekcionaru i prešla je u ruke sadašnjeg vlasnika koji je ostao anoniman.

Ovaj vlasnik sliku nije ponudio na poklon galeriji Courtauld, iz koje je sa postavke skinuta prošle godine pošto je prethodne četiri decenije bila izložena.

"Univerzitetski muzej u kome se nalazi umetnička kolekcija u vlasništvu Samuel Courtauld Trust, ne nabavlja značajne slike i nije u mogućnosti da organizuje kampanje za prikupljanje novca za kupovinu značajnih umetničkih dela kao što je ovo", naveo je za ArtNews predstavnik čuvene kulturne ustanove.

Preporuka za vas

Vlaho Bukovac, nestašni dečko koji je od popravnog doma u Americi stigao do srpskog dvora

Komentari (0)

Kultura