Aktuelno iz kulture

Misterija nedovršene slike iz Tejt galerije: "Tahićanke" ipak nisu Gogenovo delo?

Komentari

Autor: ArtNet

02/09/2021

-

08:31

Misterija nedovršene slike iz Tejt galerije: "Tahićanke" ipak nisu Gogenovo delo?
Misterija nedovršene slike iz Tejt galerije: "Tahićanke" ipak nisu Gogenovo delo? - Copyright artnet

veličina teksta

Aa Aa

Nezavršena slika iz kolekcije galerije Tejt u Londonu, za koju se dugo verovalo da je delo Pola Gogena, sada je isključena iz kataloga dela sa potpisom čuvenog slikara.

Prema saopštenju galerije, nezavršeni rad na platnu pod nazivom "Tahićanke" (1891), Gogenu je prvi pripisao čuveni istoričar umetnosti Rodžer Fraj, koji ga je uključio u izložbu Grafton galerije "Mane i postimpresionisti" 1910. godine.

"Vildenstein institut objavio ga je u prvom izdanju njihovog Gogenovog kataloga 1964. a Tejt nije kontaktiran pre objavljivanja njihovog poslednjeg izdanja", saopšteno je iz Tejta za ArtNet.

Vildenstein institut, neprofitna organizacija koja takođe objavljuje kataloge Džaspera Džonsa, Romarija Berdena i Toma Veselmana, ne navodi metodologiju na osnovu koje su utvrdili da delo nije Gogenovo niti detalje o tome zašto je isključeno iz kataloga.

Iz galerije kažu da je "poslednjih godina aktuelno istraživanje o Gogenovim radovima", te da će nastaviti da preispituju "Tahićanke" i "zadrže otvoren um za bilo koju studiju koja bi mogla da pomogne u tome da poznate radove vidimo u novom svetlu". 

Odluku da se rad isključi iz kataloga navodno su doneli članovi komiteta Instituta Ričard Bretel, koji je umro u julu prošle godine i njegov dugogodišnji saradnik Silvije Krusar. 

"Tahićanke" se smatraju neobičnim delom, jer je leva strana, koja predstavlja dečaka bez košulje slikana uljanim bojama, dok su tri žene u sredini nacrtane ugljenom. Jedna od njih naglašeno je oivičena plavom voštanom bojom. 

Galerija "Druet" u Parizu je prvi zabeleženi vlasnik "Tahićanki". Nekoliko meseci nakon što je ta galerija ustupi rad Fraju, on ju je otkupio za oko trideset funti, verujući da je reč o autentičnom Gogenovom delu.

"Tahićanke" su u Tejt muzej stigle 1917. i bile deo izložbe "Gogen: Tvorac mita" 2010. godine. 

Priredila: S. R.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura