Aktuelno iz kulture

"Darežljivi donator" preti da će galeriji Tejt oduzeti poklonjena dela Frensisa Bejkona

Komentari

Autor: Guardian

10/08/2021

-

21:34

"Darežljivi donator" preti da će galeriji Tejt oduzeti poklonjena dela Frensisa Bejkona
Frensis Bejkon - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nekadašnji prijatelj Frensisa Bejkona, koji je donirao bogatu kolekciju materijala iz ateljea slavnog umetnika Tejt galeriji, preti da će povući svoj poklon, jer eksponati nisu adekvatno izloženi.

"Darežljivi donator" Beri Džul, kako ga je nazvala galerija Tejt, upoznao je Bejkona krajem sedamdesetih i donirao 2004. godine više od 1.200 njegovih crteža, fotografija i dokumenata, čija je vrednost tada procenjena na preko 20 miliona funti. 

Džul sada tvrdi da Tejt radove slavnog umetnika čuva u depoima i da bi njegova darežljivost bila više cenjena u nekom muzeju u Francuskoj. U mejlu upućenom direktorki Tejta Mariji Balšo, Džul je pretio da će tužiti galeriju i tražiti radove nazad, prenosi Gardijan.

Na taj korak se odlučio nakon višegodišnje prepiske sa tom ustanovom, zahtevajući da radovi postanu deo velike izložbe.

Tejt, međutim, tvrdi da je ispoštovan ugovor o donaciji i da su materijali dostupni na javni uvid, iako nisu bili deo velike Bejkonove izložbe organizovane 2008. godine.

profimedia/© Francis Bacon

Atelje Frensisa Bejkona u Dablinu

Za Džula je to neprihvatljivo i sada planira da stvar iznese na sud, ukoliko "do zadovoljavajućeg zaključka ne dođe do oktobra 2021".

On je takođe rekao za Gardijan da je otkazao donaciju jednog Bejkonovog portreta iz 1936. godine, kao i devet drugih slika iz istog perioda, zatim, njegova pisma, knjige i audio snimke.

Međutim, oklevanje galerije da izloži dobijena dela možda nije stvar samo ukusa kustosa, nego i mnogo dubljeg problema. Naime, postoji sumnja da radovi uopšte nisu autentični, budući da nisu uključeni u Bejkonov katalog.

Istraživač i arhivatorka legata Frensisa Bejkona Sofi Pretorijus, napisala je esej u kom ocenjuje da je priča o Džulovim materijalima "prepuna preterivanja, poluistina i kontradikcija". 

Džul je upoznao umetnika 1978. godine i bili su prijatelji sve do Bejkonove smrti 2004. On je rekao da mu je Bejkon poklonio arhivu neposredno pre nego što će otputovati za Španiju 1992. 

Navodno je odabrao Tejt galeriju da njoj donira vredne radove, jer je to bila Bejkonova omiljena galerija. Njegovih 80 Bejkonovih crteža izloženo je u Pikasovom muzeju u Parizu 2005. godine, gde planira da premesti i ostatak kolekcije, ukoliko sa Tejt galerijom ne postigne dogovor. 

Priredila: S. R.

Komentari (0)

Kultura