Aktuelno iz kulture

Jugoslovensko dramsko pozorište obeležilo rođendan dodelom nagrada

Komentari

Autor: Tanjug

03/04/2022

-

15:09

Jugoslovensko dramsko pozorište obeležilo rođendan dodelom nagrada
Jugoslovensko dramsko pozorište obeležilo rođendan dodelom nagrada - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP) danas je, povodom svog 74. rođendana, svečano uručilo tradicionalne godišnje nagrade glumcima, rediteljima i zaposlenima u toj kući.

Direktorka pozorišta Tamara Vučković Manojlović istakla je da je, imajući u vidu pandemiju, protekla godina bila ipak nešto lakša od prethodne i zahvalila se "vernoj publici koja je imala mnogo razumevanja za sve otkazane predstave".

Vučković Manojlović je podsetila da su nas u prethodnih godinu dana iz te kuće napustili Milan Lane Gutović, Boško Milin i Petar Volk, kao i da je danas stigla vest o smrti glumice Snežane Nikšić (1943-2022).

Uručujući mnogobrojna priznanja dobitnicima Vučković Manojlović je podsetila prisutne u foajeu scene "Ljuba Tadić", da je 3. aprila 1948. godine održana prva predstava JDP "Kralj Betajnove" u režiji Bojana Stupice, osnivača i prvog upravnika ovog beogradskog pozorišta.

Tanjug/Sava Radovanović

Egon Savin

Godišnju nagradu za režiju predstave "Pučina" pripala Egonu Savinu, koji se zahvalio upravnicima Jugoslovenskog dramskog pozorišta Jovanu Ćirilovu, Branku Cvejiću i Vučković Manojlović što su mu omogućili da u toj kući radi autore svetske i domaće literature kakvi su Šekspir, Čehov ili Nušić.

"Gde bih ja to radio da nema JDP-a? Morao bih da učim strane jezike i da se potucam po inostranstvu. Ovako sam te autore uradio kako treba", istakao je Savin.

Prema njegovim rečima, upravnici su najvažniji ljudi u našoj pozorišnoj kulturi pošto donose odluke i od kojih zavisi stanje u pozorištu "a JDP je imalo sreće sa upravnicima".

JDP je godišnju nagradu za režiju dodelilo i Jovani Tomić za predstavu "Moj muž", kao i Aleksandru Popovskom za "Alisu u zemlji strahova".

"Čast je za mene dobiti nagradu ove kuće. Bio sam tako mali kada sam došao da gledam predstavu ovde. Ovo je posebno mesto za mene, koje priča jednu od najlepših priča. Imam sreću da budem deo velikana koji su pričali te priče na ovoj sceni", rekao je Popovski.

Tanjug/Sava Radovanović

Sloboda Mićalović i Vojin Ćetković

Godišnju nagradu JDP-a za celovit umetnički rad na predstavi "Zagreb-Beograd via Sarajevo" i "ostvaren visok estetski domet" zaslužio je za režiju, adaptaciju i scenografiju Gorčin Stojanović.

Nagradu za scenski govor u "Pučini" i dugogodišnju uspešnu saradnnju dobila je Ljiljana Mrkić Popović koja je istakla: "Ono što ja imam da kažem, kažu glumci na sceni", za šta je nagrađena  apluazima prisutnih u foajeu JDP.

Za scenografiju "Široke zemlje" je nagrađen Branko Hojnik, za dramaturgiju u predstavi "Moj muž" Dimitrije Kokanov, a za izuzetnu saradnju fotograf Nebojša Babić, koji se zahvalio Jugoslovenskom dramskom pozorištu na poverenju i pozivu u njihov "hram umetnosti".

JDP je svoju godišnju nagradu dodelio za uloge u "Pučini" Slobodi Mićalović i Nenadu Jezdiću, zatim Vojinu Ćetkoviću, Mariji Vicković i Srđanu Timarovu za "Široku zemlju", kao i Milanu Mariću i Nebojši Ljubišiću za "Te noći sam je video".

"Hvala Egonu koji je uvek video, od kada sam bila mlada glumica, koja mi je glumačka faza i imao poverenje za ovu ulogu", rekla je Mićalović primajući nagradu.

Jezdić je u svom obraćanju istakao da je zahvalan Savinu na odvažnosti i hrabrosti da baš njemu podeli "ovako slojevitu i delikatnu ulogu", sa kojom je "i zvanično postao član JDP".

Vicković se zahvalila na dugogodišnjim pozivima da radi u JDP-u istakavši da joj je u "Širokoj zemlji" "možda i omiljena uloga u dosadašnjoj karijeri".

Tanjug/Sava Radovanović

Srđan TImarov

"Srećan rođendan svima nama, našoj divnoj kući. Trajanje je izuzetno postignuće, pogotovo na samom vrhu. Pogotovo poslednje dve godine. Snažno želim pune sale, da nikad ne dođemo u restrikcije, a za sve ostalo znamo kako treba", poručio je Timarov.

Godišnju nagradu za niz uloga u predstavi "Moj muž" osvojile su Jovana Belović i Sanja Marković, kojima je pripala i nagrada "Branka i Mlađa Veselinović" za najbolje glumačko ostvarenje na sceni JDP-a, kao i prošle godine ustanovljena nagrada "Nebojša Glogovac" za izuzetnu kreaciju mladog glumca.

Glumac Nebojša Milovanović je pored nagrade JDP za ulogu u "Zagreb - Beograd via Sarajevo" dobio i nagradu za lepotu govora u istoj predstavi.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Kolektivna Godišnja nagrada JDP-a glumačkom ansamblu pripala je predstavi "Alisa u zemlji strahova", u kojoj igraju pored Ljubišića, Mićalović, Marića, Belović i Milena Radulović, Radovan Vujović,Iva Stefanović, Tamara Šustić i Denis Murić.

Nagrada za kolektivni umetnički napor pripala je za predstavu "Beogradska trilogija" reditelju Ivanu Alaču i glumačkom ansamblu u kome su Ognjen Nikola Radulović, Lenka Petrović, Nikolina Vujević, Ðorđe Mitrović i Miloš Macura.

Za dizajn svetla u "Zagreb - Beograd via Sarajevo" i "Alisa u zemlji strahova" nagrađen je Dejan Draganov.

Za izuzetan doprinos i visoke standarde u poslovanju JDP nagrađeni su blagajnik Zoran Živković, koordinatorka Jelena Komazec, dizajner zvuka Bogdan Branković, majstor scenske mehanike Ivan Bajunović i monter scenskog dekora Goran Platanić.

Zahvalnicu su dobili Zavod za biocide, Dom zdravlja Vračar i Institut za javno zdravlje Batut.

Komentari (0)

Kultura