Aktuelno iz kulture

Preminula glumica Snežana Nikšić

Komentari

Autor: Tanjug

03/04/2022

-

10:57

Preminula glumica Snežana Nikšić
Preminula glumica Snežana Nikšić - Copyright Printscreen YouTube/Bimbros Beograd

veličina teksta

Aa Aa

Glumica Snežana Nikšić, poznata po ulogama u filmu "Majstori, majstori" i seriji "Bolji život", preminula je u Beogradu u 79. godini.

Dramska umetnica, koja je igrala u pozorištu, na filmu i televiziji, umrla je u bolnici Bežanijska kosa nakon duge i teške bolesti.

Nikšić je rođena u Nišu 30. novembra 1943. godine. U Beogradu je apsolvirala glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju. Već s nepunih 18 godina tumači glavnu ulogu u komadu "Krotka" Dostojevskog u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Tokom karijere pojavila se u više od 40 filmskih i televizijskih naslova.

Iako se prethodno pojavljivala u TV filmovima, na velikom platnu je debitovala 1965. godine u ostvarenju "Inspektor", koje je režirao Milo Đukanović.

Igrala je i u filmovima "Sretni umiru dvaput", "Pre rata", "Na papirnatim avionima", "Priča koje nema", "Pozdravi Mariju". 

Jedan od najpopularnijih filmskih naslova u kojem je tumačila Gordanu, nastavnicu engleskog jezika bili su "Majstori, majstori" Gorana Markovića. Kada je jednom upitana koju ulogu najrađe pamti izdvojila je onu u filmu "Na papirnatim avionima" Matjaža Klopčiča iz 1967. godine, koji je dobio izvrsne kritike u Kanu.

Nikšić je radila i kao voditeljka u obrazovnim emisijama TV Beograd.

Bila je u braku sa glumcem Ljubom Tadićem koji je preminuo 2005. godine.

Komentari (0)

Kultura