Aktuelno iz kulture

"Korpa divljih jagoda" koju svi žele da imaju: Luvr blokirao prodaju Šardenove slike koja je postigla rekordnu cenu

Komentari

Autor: Art Newspaper

08/04/2022

-

22:25

"Korpa divljih jagoda" koju svi žele da imaju: Luvr blokirao prodaju Šardenove slike koja je postigla rekordnu cenu
"Korpa divljih jagoda" koju svi žele da imaju: Luvr blokirao prodaju Šardenove slike koja je postigla rekordnu cenu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prošle nedelje je slika "Korpa divljih jagoda" (1761) Žan Simeona Šardena na aukciji dostigla rekordno veliki iznos kada je reč o delima tog francuskog slikara - čak 26,8 miliona dolara. Međutim, planove kupca da se domogne jedine poznate Šardenove mrtve prirode s jagodama poremetio je zahtev muzeja Luvr da se aukcija poništi, na osnovu toga što je reč o francuskom nacionalnom blagu.

Prema zakonu te zemlje, država može da blokira prodaju nekog dela koje se smatra nacionalnim blagom na dve i po godine, a u međuvremenu može da radi na prikupljanju sredstava za njen otkup.

Proglašenje nekog dela nacionalnim blagom česta je praksa u Evropi, kada je potrebno sprečiti prodaju i izvoz važnih umetničkih dela.

U Španiji je kolekcionar Haime Botin upao u niz pravnih problema, nakon što je pokušao da iznese iz zemlje Pikasovu "Glavu mlade žene", jer je proglašena nacionalnim blagom.

U Velikoj Britaniji zabranjen je izvoz "Portreta Omai" (1776) Džošue Rejnolda, nakon što je utvrđeno da je reč o radu od izuzetnog značaja. 

U slučaju Šardenovih "Jagoda", Luvr ima dve i po godine da nađe sredstva za kupovinu slike, ali problem je u tome što taj muzej verovatno neće uspeti da skupi dovoljno novca. Muzej u budžet za akvizicije izdvaja svega oko 20 procenata, a godišnje uspeva da u te svrhe izdvoji svega šest do sedam miliona dolara, piše Art Newspaper.

Čak i posle dve dobre godine, malo je verovatno da će uspeti da otkupi sliku rekordne vrednosti. Inače, u Luvru se već nalazi 41 Šardenova slika.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura