Aktuelno iz kulture

Preminuo pozorišni reditelj i akademik Dejan Mijač

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/04/2022

-

15:55

Preminuo pozorišni reditelj i akademik Dejan Mijač
Dejan Mijač - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Uvaženi pozorišni reditelj i akademik Dejan Mijač preminuo je u 87. godini u Beogradu, potvrđeno je za Euronews Srbija u Udruženju dramskih umetnika Srbije.

Mijač je rođen 17. aprila 1934. godine u Bijeljini. Režiju je studirao na Akademiji za pozorišnu umetnost u Beogradu.

Režirao je preko 170 predstava na mnogim scenama u Jugoslaviji, a posebno u Beogradu, Novom Sadu, Zagrebu, Somboru i Nišu.

Mijač je bio stalni reditelj Narodnog pozorišta u Tuzli i Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, od toga dobitnik je osam Sterijinih nagrada.

"Izabrao sam profesiju u kojoj sam imao, ne samo mogućnost, nego i obavezu da saopštavam ono što mislim da je vredno nekome reći. A bez te unutrašnje slobode da se nešto kaže nema mogućnosti za bilo kakvo opštenje. Sada, kada sve saberem, shvatio sam da sam bio, na neki način, čovek koji nije mogao biti u određenim granicama. Mene nisu mogli da smeste u bilo čiji šablon", govorio je Mijač.

I pored mnogih poziva, Mijač je odlučio da se povuče iz aktivnog pozorišnog života 2011, a za svoju poslednju testamentarnu režiju odabrao je Jugoslovensko dramsko pozorište i Čehovljev komad "Višnjik".

Mijač je bio akademik SANU od 2021. Od 1972. do 1997. bio je profesor režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Komemoracija će biti održana u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Vreme komemoracije i sahrane objavićemo naknadno, saopštili su iz Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura