Aktuelno iz kulture

Ponovo propala prodaja vile u Rimu sa jedinim Karavađovim muralom: I posle spuštanja cene, kuća i dalje preskupa

Komentari

Autor: ArtNet

10/04/2022

-

16:27

Ponovo propala prodaja vile u Rimu sa jedinim Karavađovim muralom: I posle spuštanja cene, kuća i dalje preskupa
Ponovo propala prodaja vile u Rimu sa jedinim Karavađovim muralom: I posle spuštanja cene, kuća i dalje preskupa - Copyright Tanjug AP/Gregorio Borgiao

veličina teksta

Aa Aa

Prodaja velelepne vile u Rimu u kojoj se nalazi jedini Karavađov mural, propala je i u drugom pokušaju, nakon što su vlasnici za 20 posto spustila vrtoglavo visoku cenu od 471 milion evra.

Uprkos interesovanju svetskih medija, Vila Aurora, odnosno "Casino di Villa Boncompagni Ludovisi", nije dobila nijednu ponudu na aukciji, gde je za nju tražen iznos od 376 miliona dolara.

Prvi pokušaj da se vila proda propao je u januaru, a sreću će ponovo okušati po ceni od 282 miliona evra.

Inače, budući vlasnik će prema italijanskim zakonima, morati da pored tog iznosa plati i 12,75 miliona dolara za troškove restauracije, budući da se vila smatra nacionalnim dobrom.

To imanje je predmet žučne borbe za nasledstvo nakon smrti princa Nikola Bonkompanjija Ludovisija, čiji su preci otkupili "Auroru" od originalnog vlasnika, kardinala Frančeska Marije del Montea 1621. Na istoj parceli navodno je u dalekoj prošlosti živeo i sam Julije Cezar.

Tanjug AP/Gregorio Borgiao

 

Vila je sagrađena 1570. godine i bila je mesto na koje je kardinal dolazio kada ide u lov i on je lično poručio Karavađov mural 1597. 

Slika, čija je vrednost procenjena na 360 miliona dolara prikazuje bogove Jupitera, Neptuna i Plutona, a pošto je jedno vreme bio prekrečen, otkriven je tek 1960. godine tokom renoviranja imanja.

Takođe, budući vlasnik Vile Aurora, pored toga dobija u posed mnoge druge neprocenjive umetnine, između ostalih i spomenik u bašti koji je delo Mikelanđela.

Tu su i freske baroknog slikara Gverčina, a spiralno stepenište u vili delo su arhitekte koji je projektovao fasadu Bazilike svetog Petra.

Tanjug AP/Gregorio Borgiao

Rita Bonkompanji Ludovisi

U njoj su i vrata iz drevnog venecijanskog ratnog broda, kao i teleskop koji je porodici Ludovisi poklonio Galileo Galilej lično.

Oko vlasništva nad vilom spore se princeza Rita Bonkompanji Ludovisi, poreklom Amerikanka i treća supruga pokojnog princa Nikola, sa trojicom sinova koje je princ dobio u prvom braku.

Rita je u vili živela u poslednjih 20 godina, a pre suprugove smrti 2018. otvorili su svoj dom za javnost.

U svom testamentu Nikolo je naglasio da Riti treba dozvoliti da živi na imanju do svoje smrti, a da ukoliko ikad odluči da je proda, novac podeli sa njegovim sinovima.

Međutim, oni su osporavali testament i Ritino pravo da tu ostane. 

Takođe, prikupljani su potpisi građana da se vlada umeša i zadrži imanje kao javno dobro, a taj apel dobio je podršku 40.000 ljudi. 

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu