Život

Princeza i Karavađo: Sukob oko najskuplje vile u Rimu sa jedinim muralom čuvenog renesansnog majstora

Komentari

Autor: Guardian

18/01/2022

-

08:57

Princeza i Karavađo: Sukob oko najskuplje vile u Rimu sa jedinim muralom čuvenog renesansnog majstora
AP/Gregorio Borgia - Copyright AP/Gregorio Borgia

veličina teksta

Aa Aa

Legenda kaže da ko baci novčić u fontanu Trevi, sigurno se vraća u Rim. Međutim, kada je 16-godišnja Amerikanka Rita Karpenter izvela taj ritual za turiste i poželela da se uda za Rimljanina i živi u prestonici Italije, nije ni sanjala da će taj čovek biti princ, od kog će naslediti vilu iz 16. veka, sa jedinim poznatim muralom koji je naslikao Karavađo.

Međutim, princeza Rita Bonkompanji Ludovisi sada bi mogla da ostane bez svog doma - Vile Aurore i njenih blaga.

To imanje će se 18. januara naći na aukciji, usled borbe oko nasledstva koju vodi sa sinovima svog pokojnog muža princa Nikola Bonkopanjia Ludovisija.

Početna cena za ovu vilu u samom srcu Rima, iznosi 471 milion evra, što je svrstava u jednu od najskupljih kuća na svetu.

profimedia

 

"Nismo mogli da postignemo dogovor, pa je sudija odlučio da se nađe na aukciji", rekla je 72-godišnja princeza, dodavši da od tada gotovo i ne spava.

Ona je pokrenula peticiju ove nedelje kojom traži od italijanske vlade da izdvoji novac i otkrupi imanje, ali kako kaže, sumnja u njen uspeh.

Pošto je to mesto pod zaštitom Ministarstva kulture, što znači da bi država mogla da otkupi Vilu Auroru po početnoj ceni. Ipak, iznos je svejedno prevelik.

"Volela bih da je otkupi država, ali ne znam da li je tako nešto moguće, jer ne znam imaju li novca. To je problem. A ja nisam jedini naslednik", kaže Rita.

Najveći deo tražene cene odnosi se na mural na plafonu jedne sobe na prvom spratu vile, koji prikazuje Jupitera, Neptuna i Plutona, koji je Karavađo naslikao 1597. godine.

Međutim, novi vlasnik Vile Aurora, pored toga dobija u posed mnoge druge neprocenjive umetnine, između ostalih i spomenik u bašti koji je delo Mikelanđela.

Tu su i freske baroknog slikara Gverčina, a spiralno stepenište u vili delo su arhitekte koji je projektovao fasadu Bazilike svetog Petra.

Caravaggio

Karavađov mural na plafonu vile

Vila Aurora inače se nalazi na mestu gde je nekada bila kuća Julija Cezara, a u njoj su i vrata iz drevnog venecijanskog ratnog broda, kao i teleskop koji je porodici Ludovisi poklonio Galileo Galilej lično.

U njoj su odsedale mnoge poznate ličnosti, među kojima Čajkovski, Henri Džejms (koji je svoje delo "Italijanski sati" napisao u bašti vile), kao i Madona i Beti Midler.

"Ovo je zaista muzej", kaže princeza Rita.

Ona je inače i podstakla princa Nikolu da restauriraju velelepnu građevinu, koja je pre 2010. bila gotovo nepoznata široj javnosti.

"Bila je napuštena, ptice su letele kroz nju i rekla sam Nikoli: 'Moramo da otvorimo vilu, da je vide i Italijani i drugi ljudi koji moraju da shvate njenu lepotu i kulturu", ispričala je ona za Guardian.

Nakon završetka radova 2010. vila je primala male turističke grupe, kao i studente istorije, a bračni par Ludovisi učestvovao je u raznim humanitarnim inicijativama.

Princeza je sastavila i digitalnu arhivu od preko 150.000 dokumenata koji pružaju bolji uvid u bogatu istoriju tog znanja.

Ona je vodila interesantan život pre nego što je upoznala svog, sada pokojnog, supruga. 

Rita, koju je Washington Post 1978. proglasio za četiri najdinamičnije mlade žene u tom gradu, bila je udata za američkog kongresmena Džona Dženreta sve do njihovog razvoda 1981. kada je on osuđen zbog podmićivanja i trgovine uticajem.

Igrala je u nekoliko televizijskih filmova i serija, a studirala je na prestižnoj školi za biznis na Harvardu. 

Napisala je tri knjige i dva puta pozirala za Plejboj magazin.

Trgovala je nekretninama u Njujorku, kada su joj se putevi ukrstili sa Nikolom. 

"On je pročitao članak o meni u biznis magazinu, a zajednički prijatelj me je pozvao i rekao: 'Moraš doći u Rim. Ovde je princ koji želi da proda jedan svoj hotel'", ispričala je princeza za Guardian.

U početku je odbacivala tu ideju, ali je na posletku otišla u Rim i doživela ljubav na prvi pogled. 

U svom testamentu Nikolo je supruzi omogućio pravo da ostane u vili Aurora do kraja života, a da u slučaju da ona bude prodata, novac deli sa njegovim sinovima.

Međutim, ostali naslednici joj osporavaju pravo na to, što je dovelo do žučne sudske borbe.

Rita se plaši da će pokušati da je spreče i da dođe do svog dela novca od prodaje.

"Žele kuću za sebe, zaboravljajući kako sam bila dobra prema njima i da je njihov otac rekao da sam ga učinila najsrećnijim u životu. Ne znam šta ću raditi posle, ali sam uradila sve što mogu i više ne mogu da se borim", rekla je ona.

Komentari (0)

Magazin