Aktuelno iz kulture

Na prodaju vila u Rimu u kojoj je jedini poznati Karavađov mural

Komentari

Autor: Guardian

26/10/2021

-

21:04

Na prodaju vila u Rimu u kojoj je jedini poznati Karavađov mural
Karavađo - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Raskošna vila u Rimu u kojoj se nalazi jedini poznati plafonski mural koji je naslikao Karavađo, prodaje se na ceni od gotovo 500 miliona evra.

Mural širok oko 2,75 metara prikazuje Jupitera, Neptuna i Plutona, a poručio ga je kardinal Frančesko Maria Del Monte u 16. veku, kako bi krasio plafon njegove alhemijske laboratorije u vili poznatoj kao "Vila Aurora" ili "Casino di Villa Boncompagni Ludovisi".

Vila okružena visokim zidovima nalazi se u blizini samog centra Rima i jedina je građevina od svih koje je kardinal izgradio kao svoju rezidenciju, piše Gardijan.

"Del Monte je kupio ovo imanje i renovirao ga, pre nego što je od Karavađa naručio da naslika mural u njegovoj laboratoriji, koja je bila samo jedna mala soba", kaže Alesandro Zukari, profesor istorije na Sapienca univerzitetu, koji je nadgledao procenu murala. 

"To je izvanredan rad čiju je vrednost jako teško proceniti, budući da je jedini mural koji je Karavađo ikad uradio i zato nemamo s čim da ga uporedimo", dodao je on.


Caravaggio

Mural iz Vile "Aurora"

Prva procena urađena kada je Zukari imao dvadesetak godina, odredila je najnižu cenu vile od 310 miliona evra, ali će celo imanje 18. januara biti na aukciji po početnoj ceni od 471 milion evra.

U zgradi se nalaze i sobe koje je freskopisao barokni slikar Gverčino, po narudžbi porodice Ludovizi, koja je otkupila imanje od Del Montea. Njen poslednji vlasnik, princ Nikolo Bonkompanji Ludovizi umro je 2018, posle čega je usledila duga sudska bitka njegovih naslednika oko ove vile, koja će se okončati prodajom.

"Ima i drugih soba koje su spektakularno ukrašene, ali su najvažniji radovi Karavađa i Gverčina. To je mesto jedinstveno u svetu", kaže Zakeri.

U vili ima i mnogo vrednih umetnina, ali je neke od najboljih već otkupio Nacionalni muzej u Rimu, a sama građevina je pod zaštitom Ministarstva kulture. Tako i sama država ima priliku da učestvuje u aukciji i otkupi imanje.

"Država će imati pravo da je otkupi, ali je problem da li će moći da za nju izdvoji tako visoku cenu", kaže Zakeri. 

Ko god bude novi vlasnik vile, moraće da uloži i oko 11 miliona evra u restauraciju objekta. Naime, vila "Aurora" bila je atrakcija koju su godinama posećivale horde turista. Iako je posle njihov broj drastično ograničen organizovanjem isključivo privatnih tura jednom mesečno, tragovi vremena su vidljivi na ovoj spektakularnoj građevini.

Preporuka za vas

Hoće li se na aukciji u Kristiju naći prava Mona Liza ili kopija, očekuje se cena od 300.000 evra
Dve slike Paje Jovanovića prodate u Beču: Prvobitne procene daleko premašene, "Stražar" kupljen za skoro šest puta veću sumu

Komentari (0)

Kultura