Aktuelno iz kulture

Pikasove slike i crteži prodati za više od 100 miliona dolara

Komentari

Autor: Tanjug

24/10/2021

-

09:35

Pikasove slike i crteži prodati za više od 100 miliona dolara
Pikasove slike i crteži prodati za više od 100 miliona dolara - Copyright Tanjug AP/Ellen Schmidt

veličina teksta

Aa Aa

Na aukciji "Sotbija" koja je održana u Las Vegasu, 11 Pikasovih slika i crteža prodato je za više od 100 miliona dolara.

Ove slike krasile su zidove hotela "Belađo" u tom gradu više godina, a sada su se našle na aukciji, preneo je Rojters. Hotel poseduje još 12 Pikasovih crteža i slika koja će i dalje biti izložena u tom objektu.

Najvišu cenu na aukciji postigao je portret Pikasove muze i ljubavnice Mari-Terez Valter ("Žena sa crveno-narandžastom beretkom), koji je prodat za 40,5 miliona dolara. Početna procena bila je da će ovaj portret dostići cenu između 20 i 30 miliona dolara.

Na aukciji su se našla i dva dela od keramike, kao i koju je potpisao legendarni španski umetnik, koji je preminuo 1973.

Za 16, 6 miliona dolara prodata je i Pikasova "Mrtva priroda sa korpom voća i cveća", koju je slikar naslikao 1942, tokom nacističke okupacije Pariza.

"Uprkos razaranjima i svim teškoćama Drugog svetskog rata, godine između 1940. i 1944. bile su izuzetno produktivne za Pikasa", navodi se iz "Sotbija", koji je saopštio i da je prodato još jedno remek-delo - portret velikih razmera (visoko skoro 2 metra) "Čovek i dete" iz 1959. godine, a koje je kupljeno za 24,4 miliona dolara.

Imena kupaca nisu objavljena.

Umetnička kolekcija pomenute hotelske grupe sadrži oko 900 radova od 200 umetnika, među kojima su savremena dela Boba Dilana i Dejvida Hoknija. Sakupljanje umetnina započeo je pre više od 20 godina Stiv Vin, bivši vlasnik "Belađa" i nekadašnji direktor "Vin risorta".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura