Aktuelno iz kulture

Razmena umetnika kao preduslov za uspeh - "Aida" uz svetske zvezde

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/04/2022

-

12:21

Razmena umetnika kao preduslov za uspeh - "Aida" uz svetske zvezde
Razmena umetnika kao preduslov za uspeh - "Aida" uz svetske zvezde - Copyright SNP Promo/Vladimir V. Postnov

veličina teksta

Aa Aa

Spektakularni uspeh opere "Aida" je u malim stvarima - uzdahu koji publika ispusti na kraju Trijumfalnog marša, perfektnom nastupu orkestra, sjajnim horskim deonicama i visokim pragovima koje pred ansambl postavlja maestro Đuzepe Verdi.

Pragovi koje Opera Srpskog narodnog pozorišta svakodnevno preskače, pokazuju i svetske zvezde koje ovog aprila nastupaju u Pozorištu.

U naslovnoj ulozi publika u Novom Sadu će imati čast da sluša direktorku Državne opere i baleta u Ankari, Ferijal Turkoglu koja je pevala glavne uloge u poljskoj operi u Lodžu, azerbejdžanskoj operi u Bakuu, kao i Rigoleto Operi.

Privatna arhiva

Miljana NIkolić

Sjajna Amneris biće Milijana Nikolić. U poslednjih 15 godina njeni umetnički poduhvati stekli su domete koji je s pravom svrstavaju u vodeće svetske mecosoprane mlađe generacije.

Samo u 2015. godini u Metropoliten operi u Njujorku usledili su angažmani u dvema raritetnim operama Donicetijeve Trilogije: Ana Bolen i Roberto Devero. U Ani Bolen, Milijana je nastupala uz najeminentnija imena svetske operske scene. Na svetskim scenama, Milijana peva vodeće mecosopranske partije širom Evrope, Amerike, Azije, Australije i Novog Zelanda.

SNP/V. Veličković

 

I sve to pod dirigentskom palicom maestra Ejuba Gulijeva koji je trenutno glavni dirigent i umetnički direktor azerbejdžanske Državne opere i baleta, kao i gostujući dirigent Međunarodne filharmonije Kuenminga u Kini, Pozorišta opere i baleta Belorusije i drugih.

"Mi smo otvaranjem ove sezone, postavili standarde ne za naše pozorište, već neskromno mogu da kažem, za čitav region. U teškim uslovima, nakon smanjenja publike, opet, ne samo kod nas, već u celom svetu, jedna opera iz malog Novog Sada upisala se velikim slovima na svetsku mapu. Rezultate tog rada sada vidimo, kako kada je reč o umetnicima koji dolaze u našu kuću, ali u posebno u upitima za naše umetnike, hor i orkestar iz velikih svetskih kuća", kaže upravnik Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Stankov.

Operom "Aida", Srpsko narodno pozorište je u septembru prošle godine svečano otvorilo 161. sezonu. Bio je to spektakl u skladu sa originalnom idejom kompozitora - pod vedrim nebom, među zidinama Petrovaradinske tvrđave, sa više od 350 učesnika na sceni - muzičara u orkestru, članova hora, domaćih i međunarodnih solista, baletskih igrača i velikog broja statista za poznatu scenu marša vojnika. Naredno izvođenje planirano je za maj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura