Aktuelno iz kulture

Nova afera u Španiji: Mural španskog umetnika porede sa kontroverznom restauracijom freske "Majmun Hrist"

Komentari

Autor: ArtNet

16/04/2022

-

22:03

Nova afera u Španiji: Mural španskog umetnika porede sa kontroverznom restauracijom freske "Majmun Hrist"
Nova afera u Španiji: Mural španskog umetnika porede sa kontroverznom restauracijom freske "Majmun Hrist" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Više od šest vekova, stroga unutrašnjost kapele Sveti Hristifor (Sant Cristòfol) dočekuje umorne planinare dok se probijaju kroz planine Sijera de Mariola u blizini španske Kosta Blanke. Tako je bar bilo dok španski umetnik Hesus Sees (Jesús Cees) nije dobio inspiraciju i odlučio da interveniše na belim zidovima tog udaljenog istorijskog zdanja, koje je pod zaštitom kao kulturno dobro.

I dok ove živopisne murale koji su "osvanuli" na belim zidovima 53-godišnji umetnik opisuje kao neke od svojih najboljih dela, pojedine njegov rad nije toliko impresionirao i zvaničnici regiona Valensija sada su u dilemi da li će samo novčano kazniti umetnika jer je oslikao zaštićeno istorijsko mesto bez dozvole i saglasnosti nadležnih institucija, prenosi portal ArtNet.

Sees je dugo planirao "akciju", a oslikavanje kapele započeo je u leto 2020. Samu ideju umetnik je izneo zvaničnicima u Alkoji, gradu pod čijom je nadležnosti to zaštićeno zdanje, i to sa obrazloženjem da se crkva svakako više ne koristi i da bi mogao napraviti zanimljiv mural na zidovima.

"Rekli su mi da ništa ne diram, zabranili su mi", rekao je Sees za britanski Guardian, priznajući da nije mogao da odoli da ne krene dalje sa idejom čak i bez dozvole.

"Inspiracija je bila intenzivna... Odlučio sam da to uradim i kasnije zamolim za oproštaj", dodao je umetnik.

Španski mediji ubrzo su ocenili da je oslikavanje kapele zloglasna intervencija i delo umetnika uporedili sa skandaloznom restauracijom iz 2012, kada je sveštenik pokušao da restaurira fresku Isusa Hrista, u crkvi nedaleko od Saragose, u gradiću Borha. Rezultat njegovog umeća mnogi su na internetu nazivali "Majmun Hrist" (Monkey Christ) ili "Zver Isus" (Beast Jesus).

Međutim, činjenica je ta da je Sees svoj originalni rad oslikao na belim zidovima i nije intervenisao preko neke freske, kao u pomenutom slučaju.

Ali ovo nije prvi put da je Sees dodao svoj umetnički potpis na neko istorijsko mesto. Portret Svetog Kristofora uradio je 2012, kako bi prikrio grafite ispisane na ulazu kapele. Kao i novi murali, i pomenuti portret iz 2012. je smelo i živopisno, sa prikazom svetitelja žutih očiju.

Tada niko nije intervenisao, ali ovog puta su zvaničnici odmah prijavili nedozvoljeni projekat regionalnoj vladi Valensije i ministarstvu kulture, koje bi moglo naložiti da se ukloni miral ili izrekne novčana kazna.

Sees je bio iznenađen prijemom njegovih dela.

"Šta je bolje? Ovako kako je sada ili kada su zidovi bili prazni? Nije ih koštalo ni penija. Šta više žele?", kazao je umetnik.

Međutim, zvaničnici su zabrinuti da su murali "u neskladu" sa gotičkim stilom kapele, iako ne žele da omalovažavaju umetnikov rad, navodi se u saopštenju gradskog veća, a prenosi španski La Razón.

I dalje je moguće da će doći do preokreta i da će nadležni odustati od toga da sankcionišu umetnika budući da je i "Zver Isus" u Španiji, ali i širom sveta ismejan, ali je taj "nespretni posao restauracije" stavio gradić Borha na mapu prvorazrednih turističkih destinacija da su zvaničnici na kraju tamo otvorili namenski umetnički centar.

"Ecce Homo" privlači hiljade turista

Pokušaj restauracije skoro 100 godina stare freske Isusa Hrista sa krunom od trnja (freska "Ecce Homo", koju je na zid tamošnje crkve naslikao Elijas Garsija Martinez 1930. godin), koji se završio katastrofalno, sprečio je mali španski grad Borhu ekonomske propasti. Hiljade turista sada mesečno dolazi da vidi restauriranu fresku.

Vesti o propaloj restauraciji, koju je uradila 83-godišnja samouka slikarka Sesilija Himenez, obišla je svet, a vrlo brzo je postala hit na društvenim mrežama, gde su ljudi restauriranu fresku upoređivali sa majmunčetom ili ježom.

Himenesova je, u međuvremenu, postala i heroina komične opere čiji je libreto napisao Amerikanac Endru Flek.

I uprkos negativnom odgovoru koji je dobio od zvaničnika, Sees se nada da će uspeti da završi ono što je planirao i da oslika do kraja prostor. Za sada, umetnik miruje budući da se oporavlja zbog toga što je polomio dva zgloba kada je pao s merdevina oslikavajući plafon kapele na kamen koji se nalazio na podu.

Komentari (0)

Kultura