Aktuelno iz kulture

Vinča čeka arhitektonsko rešenje za vizitorski i naučno-istraživački centar: U planu i uređenje celog priobalja

Komentari

Autor: Tanjug

18/04/2022

-

11:38

Vinča čeka arhitektonsko rešenje za vizitorski i naučno-istraživački centar: U planu i uređenje celog priobalja
Vinča čeka arhitektonsko rešenje za vizitorski i naučno-istraživački centar: U planu i uređenje celog priobalja - Copyright Vinča arhiva

veličina teksta

Aa Aa

Pripremni radovi za uređenje arheološkog lokaliteta Vinča - Belo brdo sa pripadajućim priobaljem se nastavljaju, a rok za slanje radova na Međunarodni konkurs za arhitektonsko - urbanističko rešenje je 8. avgust. Pobedničke radove žiri će proglasiti najkasnije 1. septembra.

Savetnica predsednice tehničke Vlade za kreativne industrije i turizam Bojana Višekruna precizirala je da je Međunarodnim konkursom za arhitektonsko-urbanističko uređenje obuhvaćeno celokupno arheološko nalazište Vinča-Belo brdo.

"Očekujemo rešenje za dve vrlo važne zgrade. Jedna je Centar za posetioce sa pripadajućom zelenom površinom, a drugo je Naučno-istraživački centar za proučavanje neolita", rekla je Višekruna za Tanjug.

Prema njenim rečima, konkursom je planirano i uređenje kompletnog priobalja dve lokalne reke - Dunava i Bolečice tako da se napravi pešačka i biciklistička staza, velike zelene površine, arheopark za decu.

Nebojša Babić

Bojana Višekruna

Dodaje da je ono što je sada crvena zona nalazišta tamo gde se aktivno dešavaju iskopavanja.

"Takođe, postoji jedna vrsta svojevrsnog muzeja na otvorenom. Tu vršimo eksproprijaciju, uklanjamo objekte, čistimo prostor i arheolozi dobijaju priliku da aktivno sve vreme tokom cele godine rade svoja iskopavanja, koja posetioci prate, a nekada i učestvuju u njima”, rekla je Višekruna.

Naglašava da je prvi put Vinča prepoznata u smislu u kojem treba i pojašnjava da konkurs nije samo evropsko, već svetsko kulturno nasleđe, koje je godinama bilo zanemarivano.

Konkurs je jedno od rešenja, kaže Višekruna i dodaje da pored toga rade i sanaciju klizišta, eksproprijaciju zemljišta, rešavanje pitanja ilegalnih objekata.

"Na Vinči postoji mnogo problema, ali ono što nas raduje jeste da smo se pomerili korak napred, da smo ovim međunarodnim konkursom uredili sistemski arheološko nalazište da postane nezaobilazna stanica na kulturno-turističkoj mapi Evrope", rekla je Višekruna.

 

 

Na konkurs mogu da se prijave domaći, ali i strani arhitekti, a Višekruna ističe da je taj konkurs prvi takvog tipa koji se sprovodi u Srbiji.

Više detalja o konkursnom zadatku, načinu učešća i propozicijama konkursa, moguće je pronaći na zvaničnoj web stranici vinca.konkurs.rs.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura