Aktuelno iz kulture

Film "Presuda" beogradske rediteljke Dore Jung na venecijanskom Festivalu kratkog filma

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/04/2022

-

17:01

Film "Presuda" beogradske rediteljke Dore Jung na venecijanskom Festivalu kratkog filma
Promo/Ca' Foscari Short Film Festival - Copyright Promo/Ca' Foscari Short Film Festival

veličina teksta

Aa Aa

U okviru zvanične selekcije venecijanskog Festivala kratkog filma Ca' Foscari, koji ove godine traje od 3-7. maja, prikazuje se film "Presuda" Dore Jung. 

Diplomski film mlade beogradske rediteljke na programu je 5. maja u čuvenom Auditorijumu Santa Margarita.

Ca' Foscari je prvi festival evropskog filma koji su pokrenuli studenti italijanskih univerziteta uz podršku eminentnih profesora i profesionalaca iz sveta kinematografije, a pod umetničkom direkcijom Marije Roberte Novieli.

Inicijativa je rezultirala važnim međunarodnim konkursom otvorenim za studente filma iz celog sveta, koji je tokom 12 godina postao važan orijentir i za mlade filmske umetnike i za profesionalnce i publiku.

Festival promoviše širenje dostignuća u oblasti kinematografije i transmedija kroz saradnju sa međunarodnim školama za kinematografiju i distributerima. Relevantni producenti, bioskopski stručnjaci, reditelji i glumci pridružuju se svake godine kao članovi žirija ili specijalni gosti.

Ove godine u žiriju su bili francuska rediteljka i scenarista Kolin Sero, reditelj dokumentarnog filma Frančesko Montanje, kao i dugogodišnja programska savetnica Venecijanskog filmskog festivala Marina Motin.

Auditorijum Santa Margarita iz IX veka se nalazi u najužurbanijem delu Venecije i poznat je po dragocenim freskama na tavanici. Već decenijama služi kao pozorište i bioskop.

Film "Presuda" Dore Jung, podržali su Filmski centar Srbije i Ženska sigurna kuća, a zatim je ušao i u polufinale prestižnog Solunskog filmskog festivala, 2021. godine.

Film prati priču u kojoj advokat David Klug po službenoj dužnosti dolazi u pritvor kako bi preuzeo svoj prvi samostalni slučaj. Na tom mestu, suočava se sa ženom koja je optužena za svirepo ubistvo muža. Ređaju se njegove posete istražnom zatvoru i David donosi odluku da svoju upornost upotrebi kako bi već unapred osuđenu majku odbranio i ukazao na jedan od najvećih problema društva - porodično nasilje.

"Moja inspiracija su ljudi. Svaki život bi mogao biti jedan film. 'Presuda' je utemeljena na istinitoj priči. Mene je privukla njena kompleksnost i aktuelnost. Upoznala sam Vesnu Stanojević, koja mi je otkrila još mnogo priča, ali i psihološkog tereta koji je u slučajevima različitih žrtava zapravo sličan. Film je teskoban, nosi patnju, i nažalost predstavlja deo naše svakodnevice", kaže Dora Jung.

U filmu "Presuda" igraju Hana Selimović, Miloš Timotijević, Lazar Đukić, Dušanka Stojanović Glid, Srna Đenadić i Danica Nikolić.

Komentari (0)

Kultura