Aktuelno iz kulture

Vanja Ejdus u naslovnoj ulozi "Uspavanke za Aleksiju Rajčić" - drama o ženi kojoj je zatvor bio beg u slobodu

Komentari

Autor: Tanjug

27/04/2022

-

09:19

Vanja Ejdus u naslovnoj ulozi "Uspavanke za Aleksiju Rajčić" - drama o ženi kojoj je zatvor bio beg u slobodu
Vanja Ejdus - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Premijera predstave "Uspavanka za Aleksiju Rajčić", po tekstu Ðorđa Kosića, a u režiji Juga Ðorđevića, biće izvedena 30. aprila na Maloj sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta u Beogradu.

Naslovnu ulogu tumači Vanja Ejdus, a u ovom neobičnom komadu mračne tematike igraju još - Iva Milanović, Novak Radulović (Horovođe), Sara Ristić, Nevena Milošević, Vera Zečević, Stefan Živanović, Goran Milošević i Danijela Milošević (Hor).

Prva čitaća proba održana je 8. marta u Narodnom pozorištu, tako da je predstava pripremljena za manje od dva meseca, što je danas retkost da se tako brzo realizuje celovečernji komad.

Upravnik Narodnog pozorišta, Svetislav Bule Goncić, istakao je nameru ove teatarske kuće da otvara put mnogim mladim autorima, kao što je pisac komada Ðorđe Kosić.

"Na ovaj način šaljemo poruku mladim stvaraocima da želimo saradnju sa njima, kroz ideju i festivala Sterijino pozorje da podržava mlade talente. Istina, Narodno pozorište uglavnom na scenu postavlja klasiku, ali okreće se i ka modernoj klasici, jer sam siguran da će svi ti novi dramski pisci jednog dana postati klasika", napomenuo je upravnik nacionalnog teatra na konferenciji za medije.

Direktorka Drame Molina Udovički Fotez istakla je da se za kratko vreme u nacionalnom teatru realizuju komadi domaćih savremenika, prvi je bio veliki projekat "Godine vrana" Siniše Kovačevića u martu, a krajem juna će biti premijera drame Snežane Gnjidić o Milevi Marić i Albertu Ajnštajnu.

Ona je otkrila da je reditelj predstave Jug Ðorđević toliko bio oduševljen komadom "Uspavanka za Aleksiju Rajčić" da je odmah želeo da ga režira i time odloži neki od unapred isplaniranih projekata, a da je Vanja Ejdus takođe nakon čitanja drame želela da u njoj igra.

Dramaturg Ðorđe Kosić je za ostvarenje "Uspavanka za Aleksiju Rajčić" o temi femicida - ubistva žena u Srbiji, dobio Nagradu Sterijinog pozorja za originalni domaći dramski tekst za 2019/2020. godinu.

Predstava je rađena u koprodukciji sa Sterijinim pozorjem i Fondacijom "Novi Sad - Evropska prestonica kulture".

Kosić je rekao da je ovo ozbiljna čast da mu se tekst izvodi na samom početku karijere, i kako je gledao probe i progon predstave, jedva čeka da se desi premijera 30. aprila.

"Dok sam posmatrao te probe i slušao svoje reči na sceni, zaboravio sam da gledam svoju dramu. Moj komad je bio odskočna daska za druge stvari koje su ovde nadgrađene u dobrom smislu, da bude još bolja predstava i pre svega veoma kvalitetan i uzbudljiv pozorišni događaj", rekao je pisac drame Kosić i dodao da tematika nije nimalo laka, naprotiv, veoma mučna za tumačenje.

On je naglasio da ga zanima nepravda kao tema, te je ovde o naslovnoj junakinji Aleksiji Rajčić sublimirao sudbine svih žena koje su morale da se odbrane od nasilnih muževa i time počine ubistvo u samoodbrani.

Tanjug/Sava Radovanović

Sa konferencije za medije uoči premijere

Reditelj Jug Ðorđević je objasnio da je piscu Kosiću inspiracija za ovu dramu poslužila knjiga "Zatvorenice - Album ženskog odeljenja Požarevačkog kaznenog zavoda" Milutina A. Popovića, objavljena daleke 1898. godine.

Ðorđević se složio sa piscem da drama nije nimalo laka, obrađuje temu nužne samoodbrane kada žene preuzmu pravdu u svoje ruke, jer nisu imale drugog izbora, odnosno sistem zaštite gotovo da ne postoji.

na taj način predstava opisuje iskaz jedne od osuđenica, kao adaptacija istorijskog trenutka iz spomenute knjige da žene ubice ispričaju svoju stranu događaja, da opišu maltretiranja od muževa.

"Komad je veoma kompleksan, shvatio sam koliko je i provokativan, i želeo sam da odgovorim na njega. Prvi put se desilo da je kompletnu formu predstave dao sam sadržaj. Drama ima neke veze sa ritmom i ritualom, onda je u tom pravcu sve otišlo u realizaciji. Tematika jeste jako mračna i ne nazire se svetlo, ali naša predstava je sve suprotno od toga", napomenuo je reditelj.

Kako je približio sam koncept projekta, Ðorđević je rekao da je okvir drame u vidu ruralnog dela Srbije, kao folklor, koji se prebacio na - folklor zlostavljanja žena.

Zvanični podaci govore u prilog tome da se mnogo toga nije izmenilo od kraja 19. veka, jer u 2021. godini 20 žena je izgubilo život u porodičnom nasilju, i bilo je 16 pokušaja ubistva slabijeg pola u partnerskim odnosima.

Mnoge od njih su prijavljivale nasilnike, ali ih sistem ipak nije zaštitio i došlo je do tragičnih fatalnih posledica.

Glavna glumica Vanja Ejdus rekla je da joj je veoma značajno da se u Narodnom pozorištu igra ovakva drama, jer su tako otvorena vrata savremenim komadima koji jednog dana mogu postati klasika.

"Tema drame je veoma važna, ali se u pozorištu retko kada obrađuje, obično se radi na dokumentaristički način. Ovde je delo veoma stilizovano, u neobičnoj formi, u jednom specifičnom ritmu, poetično napisano, veoma emotivno, i na sve to je i muzički komad", otkrila je Vanja Ejdus.

Ona je podvukla da nikada u karijeri nije ni gledala ni igrala u sličnoj predstavi, te da će ovo biti nešto veoma originalno i autentično.

Tako su i muzičari na sceni uključeni u dramsku radnju, oni glume i učestvuju u predstavi, a i Ejdus kao glumica u svojoj ispovesti o zločinu, ima za partnera - muziku.

Bio je to muzičko-dramski proces, nešto što niko od izvođača nije navikao da radi, i time je Vanja izrazila zahvalnost svima što su imali strpljenja da do kraja izguraju tako složen projekat, koji nije umela žanrovski da definiše, ali ga je pisac odredio kao - "intimni spektakl".

U umetničkom timu su scenograf Andrea Rondović, kostimograf Velimirka Damjanović, kompozitor Nevena Glušica, saradnik etnomuzikolog Danica Krstić, za scenski govor je zadužena Ljiljana Mrkić Popović, dok je poznati glumac Damjan Kecojević potpisao koreografiju, odnosno scenski pokret.

Narodno pozorište uveliko radi na novim projektima: trenutno teku probe predstave "Rat i mir" prema istoimenom romanu Lava N. Tolstoja u režiji Borisa Liješevića, a u planu je i adaptaciju romana - poeme "Deca" Milene Marković, dobitnika NIN-ove nagrade 2022, kao i neka dela književnika Slobodana Selenića.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura