Aktuelno iz kulture

Balet koji je uzdrmao kulturnu javnost - 200. put "Ko to tamo peva" na sceni Narodnog pozorišta

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/04/2022

-

17:16

Balet koji je uzdrmao kulturnu javnost - 200. put "Ko to tamo peva" na sceni Narodnog pozorišta
Balet koji je uzdrmao kulturnu javnost - 200. put "Ko to tamo peva" na sceni Narodnog pozorišta - Copyright Narodno pozorište u Beogradu/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Kultni balet "Ko to tamo peva" biće odigran 29. aprila, na Svetski dan igre, jubilarni dvestoti put na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u 19.30 časova.

Predstava, čiji je libreto urađen na osnovu scenarija istoimenog filma Dušana Kovačevića i na muziku Vokija Kostića, u koreografiji i režiji Staše Zurovca, u samom startu dobro je uzdrmala kulturnu javnost.

Predstava je premijerno izvedena 22. decembra 2004. Poklonici baletske umetnosti oduševljeno su je prihvatili, a naklonost su joj iskazali ne samo novinari i kritičari, nego i mnogi koji do tada uopšte nisu posećivali baletske predstave.

Narodno pozorište u Beogradu/Promo

 

Kritičar "Politike" Petar Volk, ocenio je u svom osvrtu, nekoliko dana posle premijere, da je reč o predstavi "izrazitih vrednosti".

"Kada se složi sjajna muzika Vojislava Kostića, izražajna koreografija intencionalnih ritmova i unutarnjeg značenja sa kojom su igrači nadahnuti, stvara se predstava izrazitih vrednosti. Film je ostao ono što jeste, a balet će se pamtiti", poručio je Volk.

Narodno pozorište u Beogradu/Promo

 

Savo Popović iz "Večernjih novosti", u članku pod naslovom "Hit iz autobusa", između ostalog, je istakao da je ovde "dosegnut onaj standard koji se odavno primenjuje u baletskim predstavama na zapadu: nema glavnih i sporednih uloga - svi su solisti".

Kritičar zagrebačkog "Jutarnjeg lista" Branimir Pofuk primetio je da kompletan ansambl Narodnog pozorišta bio izvrsno uigran, podjednako uverljiv ne samo u gruboj groteski, nego i u nežnoj lirici i da zbog toga zaslužuje svaku pohvalu.

Dakle, atraktivna postava, u kojoj nema glavnih i sporednih uloga, vrhunska muzika bez koje predstava ne bi bila tako posebna, odlična koreografija i režija kroz koju je predstavljen naš mentalitet, samo su neki od detalja koji su baletu "Ko to tamo peva" odavno obezbedili kultni status.

Narodno pozorište u Beogradu/Promo

 

Zahvaljujući svojoj univerzalnoj niti, predstavu je razumela i zavolela i publika na mnogobrojnim gostovanjima širom sveta - u Bogoti, Rimu, Torontu i Otavi, Kairu, Budvi i Tivtu, Banjaluci, Skoplju, Temišvaru, Sarajevu...

Predstavu je videla i publika u Pančevu, Obrenovcu, Negotinu, Rumi, Čačku, Kruševcu, Užicu, Nišu, Kragujevcu, Valjevu, Požarevcu, Lazarevcu, Somboru, Zemunu i Leskovcu.

Narodno pozorište u Beogradu/Promo

 

Balet je dobio Godišnju nagradu Narodnog pozorišta za najbolju predstavu u sezoni 2004/2005, Aprilsku nagradu Grada Beograda i Nagradu Udruženja baletskih umetnika "Dimitrije Parlić".

"Ko to tamo peva" bila je prva plesna predstava u novije vreme, koja je izvedena u okviru prestižnog Međunarodnog pozorišnog festivala Bitef (2005).

Kostimograf je Katarina Galić, a scenograf Žorž Draušnik.

Interesovanje publike za ovu predstavu je nesmanjeno, a ima mnogo njih koji su je odgledali i više puta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura