Aktuelno iz kulture

HNK iz Zagreba gostuje u beogradskom Narodnom pozorištu: "Glembajevi" kao balet na muziku Betovena i Rahmanjinova

Komentari

Autor: Tanjug

27/04/2022

-

14:38

HNK iz Zagreba gostuje u beogradskom Narodnom pozorištu: "Glembajevi" kao balet na muziku Betovena i Rahmanjinova
HNK Glembajevi Natalia Kosovac, Takuya Sumitomo - Copyright Marko Ercegović

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatsko narodno kazalište (HNK) iz Zagreba gostovaće 28. aprila (19.30h) na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu sa neoklasičnim baletom "Gospoda Glembajevi" u koreografiji i režiji Lea Mujića.

Reč je o istoimenom, najslavnijem dramskom delu Miroslava Krleže koje je, pre pet godina, u sezoni 2016/ 2017, prvi put dobilo svoju baletsku verziju na odabranu muziku Ludviga van Betovena i Sergeja Rahmanjinova.

Mujić, koji je i autor libreta, stvarajući ovo scensko delo, koristio je i prozne tekstove Miroslava Krleže iz ciklusa "O Glembajevima".

Marko Ercegović

 

Pre poznatih događaja koji svoju kulminaciju imaju na proslavi jubileja Banke Glembay Ltd., saznajemo mnoge pojedinosti iz života poznatih likova koje su dovele do potpunog sloma jedne agramerske patricijske porodice...

"Glembajeve čitam kroz emocije, zanimaju me odnosi među likovima, karakteri, njihovi fetiši, sistem vrednosti, sukob oca i sina, zavisnost o majci i opčinjenost maćehom… Upravo to balet sjajno prenosi, prevodeći u baletsko delo jednu od najznačajnijih hrvatskih drama", govorio je Mujić u izjavi medijima uoči premijere održane 30. maja 2017. godine.

Marko Ercegović

 

Scenografiju je uradio Stefano Katunar, a kostime Manuela Paladin Šabanović.

Ansambl Baleta Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba poslednji put je gostovao u Narodnom pozorištu u Beogradu 2003. godine. Dve večeri zaredom, 10. i 11. jula na Velikoj sceni, nastupili su sa predstavom "Cirkus primitif balet" u koreografiji i režiji Staše Zurovca.

Pre toga, 9. i 10. jula iste godine, baletski ansambl Narodnog pozorišta gostovao je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagreba sa predstavom "Doktor DŽekil i mister Hajd", u koreografiji i režiji Vladimira Logunova.

To je, ujedno, do sada, bila i poslednja saradnja između baletskih ansambala iz dve najznačajnije pozorišne kuće u Srbiji i Hrvatskoj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura