Aktuelno iz kulture

Trijumf drame "64" Tene Štivičić na 32. Marulićevim danima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/04/2022

-

17:47

Trijumf drame "64" Tene Štivičić na 32. Marulićevim danima
Trijumf drame "64" Tene Štivičić na 32. Marulićevim danima - Copyright Promo/Atelje 212/Boško Đorđević

veličina teksta

Aa Aa

Dodelom festivalskih nagrada na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split svečano zatvara Festival hrvatske drame 32. Marulićevi dani.

U organizaciji HNK Split festival se održavao od 21. aprila, a takmičilo se deset predstava iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. 

O nagradama Marul odlučivao je žiri u sastavu: dramatičar Tomislav Zajec, redateljica Nenni Delmestre, dizajner svjetla Deni Šesnić, kostimografkinja Irena Sušac i dramaturškinja Ivana Vuković.

Najbolja predstava 32. Marulićevih dana je monodrama "Mala čuda" Sanje Milardović, najbolji savremeni dramski tekst je "64" Tene Štivičić.

Marula za najbolju režiju dobija Ivica Buljan za režiju drame "U agoniji", a od strane publike najbolje ocenjena predstava je drama "64" Tene Štivičić.

"Svojim veštim dramskim rukopisom, Tena Štivičić u drami `64` savremenoj hrvatskoj dramskoj literaturi donosi ženski lik koji unutar prepoznatljivih narativnih okvira uspostavlja prostor sopstvene nazavisnosti i bori se za njega u svakom aspektu teksta. U žanru anti-romantične komedije inteligentnog humora, autorika uspeva izbeći često nevidljive zamke mizoginije savremenog društva te pritom ispisuje pažljivo strukturiran tekst visoke izvedbenosti", navodi se u obrazloženju žirija.

Dramu Tena Štivičić, koja se izvodi na sceni Ateljea 212, publika 32. Marulićevih dana ocenila je kao najbolju (predstava je dobila prosečnu ocenu 4,87 od maksimalnih 5).

"Hvala kao prvo publici. Nagrada publike je uvek ona koja posebno znači, a pogotovo na domaćem terenu. Veliko hvala žiriju na nagradi za tekst, koji su, verujem nagradili i jer su ga doživeli u izuzetnoj izvedbi Ateljea 212. Hvala stoga i ansamblu Ateljea 212, predvođenom genijalnom Hanom Selimović i Alisi Stojanović na njhovoj ljubavi i entuzijazmu, i zamamnoj energiji koja ovaj tekst prikazuje u najboljem svjetlu", kazala je Štivičić povodom vesti o nagradama.

Preporuka za vas

Hana Selimović o svom liku u seriji "Besa": Publika će Divnu imati prilike da vidi i u ljubavnom zapletu
Miloš Timotijević za Euronews Srbija: Ćutanje, povlačenje, sklanjanje u mirne tokove sopstvenih života nas je i dovelo tu gde smo danas

Komentari (0)

Kultura