Aktuelno iz kulture

Nik Kejv izgubio sina: Kako je tragedija obeležila stvaralaštvo velikog muzičara

Komentari

Autor: Euronews, Jonny Walfisz

11/05/2022

-

23:52

Nik Kejv izgubio sina: Kako je tragedija obeležila stvaralaštvo velikog muzičara
Nik Kejv izgubio sina: Kako je tragedija obeležila stvaralaštvo velikog muzičara - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sin Nika Kejva Džetro Lejzenbi preminuo je u 32. godini života, a te vesti muzičar je potvrdio 10. maja.

"S velikom tugom mogu da potvrdim da je moj sin Džetro preminuo. Bili bismo zahvalni da naša porodica ima privatnost u ovom trenutku", napisao je Kejv.

Džetro je bio najstariji od četvorice sinova muzičara. Njegova majka je manekenka Bo Lejzenbi iz Melburna i rođen je deset godina pre drugog Kejvovog sina Luka, koju je dobio sa Vivijen Karneiro.

Džetro je umro u Melburnu, nakon što je prošle nedelje pušten iz zatvora, ali nije saopšteno više detalja o njegovoj smrti. 

Oca je upoznao tek kada je imao sedam ili osam godina.

"Na moju večnu žanost, nisam imao mnogo kontakta sa Džetrom u njegovom ranom detinjstvu, ali sada imam odličan odnos s njim", rekao je Kejv novinarima 2008. godine.

Mladić je krenuo majčinim stopama i počeo da se bavi manekenstvom, a koristio je ime "Džetro Kejv".

profimedia

Džetro Lejnzbi (levo) 2019. godine tokom priprema za reviju

Nakon što se preselio u Veliku Britaniju bio je model za velike kuće kao što su Balensijaga i Versače, a glumio je u dva filma: "Corroboree" i "My Little Princess".

Međutim, mediji su pisali i o njegovom problematičnom ponašanju, pa je tako dospeo na naslovnice tabloida, nakon što je u martu smešten u pritvor zbog fizičkog napada na majku.

Sud mu je tada odredio odvikavanje od narkotika i izbegavanje kontakata sa majkom u trajanju od dve godine.

Džetro je takođe bio u zatvoru 2018. zbog napada na devojku, ali je pušten uz kauciju i strogu uslovnu kaznu 5. maja.

Nažalost, pre Džetra, Kejv je izgubio još jednog sina - Artura, jednog od blizanaca koje je muzičar dobio sa Suzi Bik. 

Mladić je imao samo 15 godina kada je pao sa litice u Brajtonu u Engleskoj 2015. Muzičar ima još sinove Luka Kejva i Arturovog blizanca Erla Kejva.

Arturova smrt bila je tema šesnaestog albuma Nika Kejva i njegove grupe Bad Seeds pod nazivom "Skeleton Tree" u kom se bavio tugom i vezom sa Suzi.

Kejv je želeo da izbegne da sa medijima govori na temu Arturove smrti, pa je uz album objavio i film "One More Time with Feeling" u kom je otvoreno govorio o svojim osećanjima i procesu stvaranja novih pesama.

Tema bola i ožalošćenosti se provlačila i u njegova naredna dva albuma. "Ghosteen" je objavljen 2019. godine, a mnogi tekstovi u njemu predstavljaju metafizičke razgovore Kejva sa Arturom.

Naredni album "Carnage" (2021) snimio je sa dugogodišnjim saradnikom Vorenom Elisom i u njemu se bavio osećanjima besa i frustracije, ali i radostima roditeljstva.

Od Arturove smrti Kejv je postao mnogo otvoreniji prema svojim obožavaocima i pokrenuo je forum "The Red Hand Files" na kom mu bilo ko može postaviti neko pitanje. 

Iako su neki njegovi odgovori dobri primeri Kejvovog karakterističnog crnog humora, umeo je da odgovara i na dublja pitanja s velikom iskrenošću i otvorenošću.

profimedia

 

Tako je na pitanje jednog fana koji je izgubio oca, sestru i devojku u periodu od nekoliko godina, da li oseća da Artur još komunicira s njim, odgovorio: "Deluje mi da ako volimo, patimo. Takav je dogovor. Takav je pakt. Bol i ljubav su zauvek isprepleteni. Bol je užasan podsetnik na dubinu naše ljubavi i kao i ljubav, oko bola nema pregovora. Osećam prisustvo svog sina svuda, ali on možda nije tu. Čujem kako mi govori, kako me vaspitava, vodi, iako možda nije tu. Posećuje redovno Suzi u snu, priča joj, teši je, ali možda nije tu. 

Duboka tuga predvodi i svetle prikaze na samom početku. Ti duhovi su u suštini ideje. Oni su naša zapanjena mašta koja se budi nakon nesreće. Poput ideja, ti duhovi govore o mogućnostima. Pratite svoje ideje, jer je s druge strane njih promena, rast i iskupljenje. Stvorite svoje duhove. Dozivajte ih. Oživljavajte ih. Govorite im. Njihove nemoguće i sablasne ruke nas vraćaju u svet iz kojeg smo odbačeni; unapređene i nezamislivo promenjene. S ljubavlju, Nik".

Komentari (0)

Kultura