Aktuelno iz kulture

"Rafinerija manastir": Kako je tema ovogodišnjeg Bijenala umetnosti u Pančevu dobila ime

Komentari

Autor: Tanjug

25/05/2022

-

13:27

"Rafinerija manastir": Kako je tema ovogodišnjeg Bijenala umetnosti u Pančevu dobila ime
Maja Ćirić - Copyright Silvija Džunja/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Bijenale umetnosti u Pančevu počinje 27. maja sa tri performansa, uz jednu filmsku projekciju, a tema jubilarne 20. manifestacije "rafinerijamanastir" nije univerzalna i vrlo je specifična, rekla je selektorka Maja Ćirić.

"Inspirisana sam činjenicom da je na teritoriju manastira Vojlovica iz Srednjeg veka nastala rafinerija nafte posle Drugog svetskog rata. To je vrlo zanimljiv spoj, bukvalno koegzistiraju na deset metara. Imate dimnjake i krstove i zvonike crkve. To je neverovatan spoj mirisa nafte i tamjana", rekla je Ćirić Tanjugu.

Prema rečima nezavisne kustoskinje i umentičke kritičarke Ćirić, takav jedinstven spoj manastira i rafinerije je "fantastičan fenomen i neverovatna inspiracija za savremenu umetnosti".

"Nisam kao kustoskinja želela da bežim od fenomena u našem okruženju oko kojih se retko složimo i oko kojih ne postoji konsenzus kako mogu da koegzistiraju. Želela sam da savremena umentost pokaže put dalje odatle", rekla je Ćirić.

 

 

Na bijenalu koje će trajati do 27. juna učestvuje 34 umetnika i kolektiva, od kojih je 12 iz inostranstva a 22 iz Srbije, a Ćirić je dodala da je, uprkos mišljenju nekih stranih kustosa da kod nas ne postoje lokalni umetnici, ona "obavila istraživanja i ustanovila da postoje vrlo zanimljive pojave na sceni kod nas".

Kako su organizatori najavili na Bijenalu će biti prikazano nekoliko novih ostvarenja poput video rada Sanje Anđelković, ulja na tekstilu Milice Mijailović, skulptura Milenka Prvačkog, digitalne instalacija Mita Borasa, instalacija Jelene Micić i Darije Medić, i rezultat zajedničke radionice "Matrijaršije" i "Panonki".

Ćirić je posebno pomenula Aleksandru Jovanović koja učestvuje na Bijenalu u Pančevu iako je i na manifestaciji "Art Basel in Hong Kong" koja počinje ovog vikenda.

Bijenale umetnosti u Pančevu počinje sa tri performansa 27. maja od kojih je prvi u Svetosavskom domu (18:00) gde će se sa instalacijom "Potential Energy" predstaviti danski umetnički duo Heselholt i Majlvang.

 

 

Prema rečima Ćirić, Danici su za tu priliku dobili 220 kilograma crnog naftnog koksa iz rafinerije u Pančevu, koji predstavlja fokus instalacije u potrazi za odgovorom kako razumeti raskorak između naše zavisnosti od fosilnih goriva i prirode koju moramo čuvati da bismo preživeli.

Umetnica iz Eritreje Muna Musi izvešće iste večeri u Bioskopu Vojvodina (19:00) performans "Bologna st. 173" čija je suština jedinstveno kretanje pletenica kose koje se horizontalno uzdižu od siline obrtanja tela igrača, au zgradi SK 12 sledi (19:30) "Best Boy Electric" rumunske umetnice Katinke Malajmare čija koreografija ispoljava čovekov bliski odnos sa aparatima za fotografisanje i ekranima na koje projektuju naša lica.

Program otvaranja biće završen projekcijom filma "Popcorn" umetnika Adrije Žulije iz Španije u Kulturnom centru Pančeva koji sadrži snimke zrna kukuruza koje eksplodira pretvarajući se u kokicu, a "slou moušn" tehnikom je od toga nastao jednoipočasovni igrani film.

Bijenale će dobiti i prateći ilustrovani katalog sa tekstovima stručnjaka, kritičara i teoretičara umetnosti Pijera D Alankezaz, Bojane Matejić i Darka Vukića, kao Slobodana Markovića koji je "sagledao teritoriju manastira i rafinerije iz perspektive Panonskog mora", a Jasna Atanasijević iz ekonomske perspektive, rekla je Ćirić.

Partneri Kulturnog centra Pančeva u realizaciji Bijenala su, Deniš arts faundejšn, Austrijski kulturni forum, Narodni muzej Pančevo, Gete institut Beograd i Muzej savremene umetnosti u Beogradu, a pokrovitelji Grad Pančevo, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Pokrajinski sekretarijat za kulturu.

Komentari (0)

Kultura