Aktuelno iz kulture

Sve je spremno za Festival Sole u Beogradu i Novom Sadu: Tri dana sa umetnicima performansa iz cele Evrope

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/05/2022

-

18:13

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Poslednje pripreme za otvaranje druge edicije Festivala Sola u Narodnom muzeju u Beogradu su u toku.

Festival u organizaciji Instituta za umetničku igru traje do 29. maja, a po prvi put održaće se i u Novom Sadu.

Tim povodom gost emisije Euronews Jutro bio je osnivač Festivala Sola Aleksandar Ilić, koji je najavio da će festival otvoriti Kasel Gobe iz Belgije i Barbara Matijević iz Francuske.

"Imamo međunarodni korpus umetnika koji dolaze u našu prestonicu. Danas će nam se predstaviti umetnici iz Francuske i Hrvatske, a sutra se u Novom Sadu prvi put održava edicija Festivala Sola", najavio je Ilić.

Drugi dan festivala se održava u Novom Sadu u prostoru Kulture Stanice Barka, a svoja solo izvođenja publici će prikazati Soraja Emeri i Desi Bonato iz Austrije.

"U nedelju, kada je i zvanični završetak Festivala Sola, nastupaju umetnik Giljem Šatir iz Belgije i Rita Gobi iz Mađarske, a ono što je najvažnije, zatvaranje Sola je pripalo srpskoj umetnici Joani Knežević na Cvetnom trgu, u prostoru Kulturnog centra Beograd", najavio je sagovornik Euronews Srbija.

Umetnici će se predstaviti najnovijim performansima i koreografijima, a u planu je i predavanje.

"Joana Knežević je za ovu priliku producirala novu predstavu, odnosno programski performans 'Ne tvoja Barbi', a ono što je isto tako važno, je da ćemo imati jedan edukativni program koji se održava sutra s početkom u 11 časova u galeriji Artget Kulturnog centra Beograda", rekao je Ilić.

Tema tog predavanja je "Intermedijalnost u izvođačkim umetnostima" u okviru kog će se analizirati različite vrste interakcije između pozorišta i drugih medija, a vodiće ga Barabara Matijević i Đuzepe Čiko.

Ovogodišnja manifestacija koja okuplja umetnike koje dolaze iz Mađarske, Izraela, Hrvatske, Francuske, Austrije i Srbije realizovana je uz podršku Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Narodnog muzeja u Beogradu, Kulturne Stanice Barka iz Novog Sada, Kulturnog centra Beograda, Mađarskog kulturnog centra, Ambasade Izraela, Francuskog Instituta, Međunarodne platforme Tetroskop, Austrijskog kulturnog Foruma, Ambasade Belgije i Fakulteta za inženjerski menadžment.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura