Aktuelno iz kulture

"Najluđi" prikazi raja i pakla: Deset impozantnih slika Hijeronimusa Boša

Komentari

Autor: Staša Rosić

30/05/2022

-

07:51

"Najluđi" prikazi raja i pakla: Deset impozantnih slika Hijeronimusa Boša
The Vision of Tondal - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kada bliže pogledate slike Hijeronimusa Boša, teško je poverovati da je taj umetnik živeo i stvarao u dalekom petnaestom veku.

Njegova mašta, u vreme kada su u likovnoj umetnosti Evrope vladali gotovo isključivo biblijski motivi, prevazilazila je okvire opisa datih u verskim knjigama i kreirala neka od najčudnijih stvorenja ikad naslikanih.

U "Istoriji pakla", knjizi istoričarke umetnosti Alis K. Tarner, Boš je opisan kao jedan od "nekolicine istinski originalnih tvoraca pakla". 

Drugim rečima, njegovi prikazi dubina Ada osnova su onoga kako je večni "plač i škrgut zuba" zamišljan u svim kasnijim epohama. 

O samom Bošu se vrlo malo zna - tek toliko da je najverovatnije u svom rodnom gradu doživeo razoran požar, koji je uticao na njegovo delo.

Poznato je i to da se oženio bogatom ženom, čiji je miraz omogućio umetniku da stvara, iako je u početku slikao uglavnom tradicionalne motive, poput raspeća sa portretom naručioca u podnožju krsta, ali je njegov ugled rastao i već na pragu 16. veka počeo je da slika apokaliptične pejzaže po kojima je danas poznat.

Predstavljamo vam nekoliko najpoznatijih slika legendarnog slikara:

"Vrt uživanja"

profimedia

 

Bošov najpoznatiji rad je bez sumnje "Vrt uživanja" (ili "Sladostrašća"), veliki triptih koji prikazuje pad čovečanstva u greh.

Veruje se da su sliku poručili članovi kraljevske porodice Nasau početkom 16. veka. 

Triptih se čita s leva na desno, a prvi pano prikazuje predstavljanje Eve Adamu, drugi vrt u kom goli muškarci i žene uživaju u grehu, a treći kaznu koja ih čeka u paklu.

"Hrist koji nosi krst"

profimedia

 

Ova slika prikazuje Hristove muke, što je tema koja se često provlačila kroz Bošovo stvaralaštvo.

Iako je neko vreme bilo sporno da li je ovo delo naslikao baš taj umetnik, konačna presuda je ipak u njegovu korist, a istoričar umetnosti Pol Vandenbruk napisao je da je "Hrist koji nosi krst", jedna od najistaknutijih halucinatornih tvorevina istorije zapadne umetnosti".

"Sedam smrtnih grehova"

profimedia

 

Tablica "Sedam smrtnih grehova" čuva se u Prado muzeju u Madridu i pored sagrešenja, u manjim celinama u uglovima slike, prikazuje "Četiri poslednje stvari" - smrt, sud, pakao i slavu.

U sredini je lik Hrista i reči:"Oprezno, oprezno, Bog gleda".

Najraniji dokumentovani vlasnik slike bio je španski kralj Filip II koji ju je izložio u Kraljevskom manastiru San Lorenco de El Eskorijal 1574. godine gde je ostala sve dok 1939. godine nije poverena muzeju Prado na čuvanje.

"Iskušenje svetog Antonija"

profimedia

 

"Iskušenje Svetog Antonija" bila je česta tema srednjevekovnih i renesansnih slikara, ali se njom niko nije bavio kao Hijeronimus Boš.

Sveti Antonije prikazan je kao starac u molitvi, koji kao da je nesvestan zastrašujućih stvorenja kojima je okružen. I ova slika se čuva u muzeju Prado.

"Smrt i tvrdica"

profimedia

 

Bošova slika "Smrt i tvrdica", koja se trenutno nalazi u Nacionalnoj galeriji u Vašingtonu, prikazuje čoveka na samrti i njegove borbe između sila dobra, predstavljene anđelom i raspećem, i zla, predstavljenog demonima. 

Smatra se da je ovo delo deo sada rasformiranog triptiha koji su činili još i "Alegorija proždrljivosti i požude" i "Brod budala", a inspirisano je zbirkom verskih tekstova "Ars Moriendi" iz 15. veka koja sadrži savete o "umetnosti umiranja". 

"Kola sa senom"

profimedia

 

Kao i "Vrt užitaka", "Kola sa senom" bave se pojmom greha - od prvobitnog greha Adama i Eve, pada čoveka u nemoral i paklom kao posledicom.

Centralni panel prikazuje kola sa senom, koja su referenca na staru flamansku poslovicu, "svet je plast sena; svako uzima ono što može da zgrabi".

"Iskušenja svetog Antonija" (triptih)

profimedia

 

Boš je nastavio da se bavi temom iskušenja svetog Antonija i u ovom velikom triptihu prikazuje život svetog Antonija koji je sve vreme okružen monstruoznim stvorenjima. 

Interesantno je da kada se spoljni paneli triptiha sklope, daju prikaz poslednjeg Hristovog putovanja na Golgotu, neposredno pre raspeća.

"Mađioničar"

profimedia

 

Jedno od retkih dela Hijeronimusa Boša koje nema versku tematiku je "Mađioničar, na kojoj ismeva ljudsku lakovernost.

Na slici grupa posmatrača gleda mađioničara opčinjena njegovim trikovima, dok ih njegov pomoćnik krišom džepari. 

"Poklonjenje mudraca"

profimedia

 

Boš je očigledno voleo da radi triptihe, a na ovom prikazuje novozavetni događaj darivanja novorođenog Hrista, pored bogato oslikane pozadine koja prikazuje Vitlejem gotovo kao evropski grad, na slici pažnju privlači polugoli čovek koji proviruje iz štale.

Istoričari umetnosti još nisu postigli konsenzus da li je reč o Irodu, Adamu ili Antihristu.

"Strašni sud"

profimedia

 

Bošov zaštitni znak fantazmagorične, religiozne slike ponovo se pojavljuju u triptihu "Strašni sud" koji se trenutno nalazi u Galeriji slika Akademije lepih umetnosti u Beču. Nastale početkom 16. veka, slike prikazuju tri scene: raskošan zeleni pejzaž koji predstavlja Rajski vrt i pad čoveka; prikaz kažnjavanja grešnika tokom Sudnjeg dana i na kraju, pakleni pejzaž gde Satana preuzima duše prokletih.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu