Aktuelno iz kulture

Čekajući poslednji film: Kventin Tarantino objavljuje novu knjigu

Komentari

Autor: Indie Wire

03/06/2022

-

17:24

Čekajući poslednji film: Kventin Tarantino objavljuje novu knjigu
AP/Vianney Le Caer - Copyright AP/Vianney Le Caer

veličina teksta

Aa Aa

Legendarni reditelj Kventin Tarantino, koji je javnosti obećao da će njegov deseti film biti i poslednji, vredno radi na svojoj novoj knjizi.

Svestrani umetnik, koji je prošle godine objavio roman "Bilo jednom u Holivudu" (u srpskom prevodu ga objavila Laguna), sledeću knjigu objaviće 25. oktobra.

Reč je o delu "Cinema Speculation" koje sadrži filmske kritike i eseje o sedmoj umetnosti u vezi sa sedamdesetim godinama prošlog veka.

"Tarantino je verovatno jedan od najinformisanijih ljubitelja filma. Godinama je govorio o tome da bi u jednom trenutku mogao potpuno da se okrene pisanju knjiga o filmovima. Sada, sa 'Cinema Speculation', to je i započeo", stoji u saopštenju izdavača.

Knjiga o ključnim američkim filmovima iz sedamdesetih, najavljena je i kao akademsko štivo i kao zabavan, pa čak i duhovit udžbenik, piše Indie Wire.

"Istovremeno je filmska kritika, teorija filma, istorija sedme umetnosti i memoari, a napisana je jedinstvenim stilom koji će prepoznati svi ljubitelji 'Uličnih pasa' i 'Petparačkih priča'", dodaje se u saopštenju.

Tarantinov roman "Bilo jednom u Holivudu" je nastao na osnovu njegovog istoimenog hit-filma iz 2019. godine sa Margo Robi, Leonardom Dikapriom i Bredom Pitom u glavnim ulogama.

Takođe, reditelj je nedavno objavio da pokreće novi podkast sa prijateljem i kolegom Rodžerom Everijem koji će se baviti filmovima na video kasetama. 

Naime, Tarantino je kupio prodavnicu video kaseta "Video Archives" zajedno sa njihovom kolekcijom, a sada će to filmsko blago zajedno sa Everijem približavati ljubiteljima filma.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura