Aktuelno iz kulture

"Krug" iz Rokfelerove kolekcije stiže u Beograd: Remek-delo Lazara Vozarevića u Modernoj galeriji

Komentari

Autor: Tanjug

06/06/2022

-

08:40

"Krug" iz Rokfelerove kolekcije stiže u Beograd: Remek-delo Lazara Vozarevića u Modernoj galeriji
Lazar Vozarević - Copyright Moderna galerija Beograd

veličina teksta

Aa Aa

Remek-delo Lazara Vozarevića, slika "Krug" koja je preko 50 godina bila u jednoj od najznačajnjih umetničkih kolekcija na svetu, biće izložena u Modernoj galeriji Beograd od 10. juna do 10. jula.

Slika je u organizaciji Moderne galerije i Galerije "Lazar Vozarević" iz Sremske Mitrovice nedavno stigla u Beograd, a reč je o kombinovanoj tehnici ulja na platnu, sa metalnim "pulijama" koje upravo čine krupnu savršenu kružnu formu u središtu slikanog polja.

Delo koje je nosilo naziv "Cercle" ili "Circulo", iz 1967. godine, impozantnih je dimenzija 208 x 160 cm, a izlagano je na Devetom Bijenalu u Brazilu u Sao Paulu iste godine.

Slika je izlagana u sastavu selekcije Jugoslavije i bila je otkupljena za kolekciju Davida Rokfelera. Decenijama potom, vraćena je u umetničku sredinu njenog nastanka.

Moderna galerija Beograd

 

"Pripada poznom, takozvanom 'postenformelnom periodu' Vozarevićevog opusa, spada među njegova remek-dela, da bi premijernim prikazivanjem u Beogradu upotpunila predstavu o visokoj vrednosti i istorijskoj ulozi ovog umetnika u srpskom slikarstvu, druge polovine 20. veka", navodi istoričar umetnosti prof. dr Ješa Denegri.

Pored slike koja će zauzimati dominantnu poziciju u galeriji, biće predstavljena i važna (arhivska) dokumentacija i fotografije dobijene od Fondacije Bijenala Sao Paula, Muzeja savremene Umetnosti u Beogradu, Biblioteke grada Beograda, galerije Lazar Vozarević i Ivane Stojanović, ćerke umetnika.

Izložbu prati i publikacija za koju su tekstove pisali istoričari umetnosti prof. dr Ješa Denegri, prof.dr Lidija Merenik, kustos galerije Lazar Vozarević, Marija Vuruna, viši konzervator - restaurator, mr. Vanja Jovanović i direktor Moderne galerije Beograd Vojislav Noveski.

Takođe, autori knjige i izložbe posebnu pažnju posvećuju najvećoj smotri umetnosti na Američkom kontinentu, IX bijenalu u Sao Paulu gde je slika i izlagana.

Moderna galerija Beograd

 

Na bijenalu su učestvovali umetnici iz 61 države, njih 779, koji su predstavili 4.274 umetnička dela.

Upravo na tom bijenalu nastupili su neki od najznačajnijih slikara tog vremena - Endi Vorhol, Edvard Hoper, Roj Lihtenštajn, Džasper Džons, Robert Raušenberg,Tom Veselman, Džejms Rozenkvist, Robert Indiana, Nezbit Louvel i mnogi drugi.

Jugoslaviju su predstavljali Jagoda Buić i Edo Murtić, a Veliku Britaniju Dejvid Hokni i Vilijem Turnbal.

Među poznatim učesnicima ovog Bijenala u Sao Paolu su i Francuzi, Sezar i Alen Šake, kao i Italijan Mikelanđelo Pistoleto.

Tokom trajanja izložbe "Krug" Lazara Vozarevića iz kolekcije Dejvida Rokfelera, posetioci će imati priliku da čuju profesora Ješu Denegrija, jednog od autora izložbe, u okviru stručnog vođenja, koje će galerija posebno najaviti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura