Aktuelno iz kulture

Prvi put pred očima javnosti: Prikazane slike iz kolekcije "Jugoeksporta" koje je kupio Grad Beograd

Komentari

Autor: Staša Rosić

11/06/2021

-

12:09

Prvi put pred očima javnosti: Prikazane slike iz kolekcije "Jugoeksporta" koje je kupio Grad Beograd
Prvi put pred očima javnosti: Prikazane slike iz kolekcije "Jugoeksporta" koje je kupio Grad Beograd - Copyright Euronews/Staša Rosić

veličina teksta

Aa Aa

Umetnička dela koja je Grad Beograd kupio na aukciji iz stečajne mase preduzeća "Jugoeksporta" za 33 miliona dinara, predstavljene su u Konaku kneginje Ljubice, kako bi javnost imala uvid u njihovo trenutno stanje.

"Od utorka do nedelje svi građani i građanke Beograda besplatno će moći da pogledaju sve slike koje je uspeo da osvoji grad Beograd", najavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić koji je i sam došao da razgleda slike.

"Kažem 'osvoji' zato što su bile predviđene za prodaju u bescenje i kada budete videli ove slike shvatićete šta smo sprečili. Radove Lubarde, Milunoviće, Zore Petrović... prodavali su kao da su u pitanju studentski crteži, odnosno njihovi crteži se prodaju verovatno skuplje, nego što su se prodavala ova dela. Jasna je bila namera da se za smešne pare kupe slike, kako bi se posle preprodavale", rekao je on.

Zamenik gradonačelnika rekao je da je ministarka Maja Gojković iz Agencije za licenciranje stečajnih upravnika dobila spisak svih slika koje se nalaze u stečajnoj masi firmi u stečaju i da će ministarstvo taj spisak proslediti muzejima, koji će moći da kažu šta od toga smatraju da je nacionalno blago koje treba sačuvati.

"Mi smo kao Grad predložili da se u Zakonu o kulturnim dobrima koji je trenutno u javnoj raspravi doda član na osnovu kog će lokalna samouprava, grad ili država, zatraže ona dela iz stečaja  koja su proglašena kulturnim dobrom, kako ona ne bi mogla da se iznose iz zemlje", rekao je Vesić.

On je za Euronews Srbija izjavio da će Muzeji ubuduće raditi inspekcije kako bi sprečili da se ubuduće dogodi da se slike koje su kulturno dobro, drže u neprikladnim uslovima i zbog toga propadaju.

Euronews/Staša Rosić

Petar Lubarda "Pejzaž, Boka Kotorska"

"Ako ja imam u privatnom vlasništvu neko kulturno dobro, inspekcija će moći u svakom trenutku da dođe i proveri u kakvom stanju se ono čuva i ako ja ne čuvam to delo, oni mogu da ga uzmu i stave u muzej. Ono je i dalje moje vlasništvo, ali je kulturno dobro i mora da se čuva u skladu sa svim pravilima. To smo i ubacili u Zakon o kulturnim dobrima. Vidite, nije nemoguće da i Mona Liza bude privatna, ali mora da se čuva u skladu sa svim propisima. Ne možete da uništavate nešto što je kulturno dobro", rekao je Vesić za Euronews Srbija.

On je najavio da je Beograd prvi put ove godine posle više decenija izdvojio 100.000 evra za kupovinu umetničkih slika, dok će sledeće godine izdvojiti sredstva za kupovinu skulptura.

"Uvek je država kupovala slike i skulpture i tako pomala mlade umetnike, a dolazila za manji novac do nekih dela koja će kasnije postati veoma cenjena. Naravno, postojaće komisija koja će se time baviti", rekao je on.

Četrnaest slika nedostaje

Jelena Medaković, direktorka Muzeja grada Beograda u čijem je vlasništvu legat Jugoeksporta još od 1973. godine, kaže da prema njihovoj evidenciji, nedostaje četrnaest slika sa spiska dela koji su se nakada nalazili u propalom državnom preduzeću.

"Tražili smo sliku Stojana Ćelića koja je izuzetna, zatim Protićevu jednu sliku koja je nama u Muzeju jako značila za stalnu postavku uopšte, predstavnike Decembarske grupe, na žalost nemamo. Mi nemamo podatke gde se slike nalaze, da li ih je samo 14 ili ih je mnogo više, zaista treba rekonstruisati i zato je dobro što je ministarka uspela da preuzme spiskove iz Agencije za stečajne upravnike i tu ćemo, ja se nadam, i videti o kom broju je reč. Na žalost, slike najznačajnijih autora, su se na jedan način odlivala i rasula", rekla je Medaković.

Mnoge slike su u lošem stanju

Ona dodaje da su gotovo sva kupljena dela očigledno bila čuvana u neodgovarajućim uslovima, u vrlo vlažnom prostoru, u šta su sad i predstavnici medija mogli da se uvere.

Euronews/Staša Rosić

Pocepan crtež Lazara Vozarevića

"Neka dela su u izuzetno lošem stanju, neka su u zabrinjavajuće lošem stanju, a sva su za čišćenje i konzervaciju. Jedan odličan crtež Peđe Milosavljevića je bukvalno pocepan na pola. Vidi se da su slike bile u vlažnom prostoru. Naravno, konzervatori postoje da se one srede, ali veliko je pitanje kako je moguće da se na taj način sa slikama postupa", rekla je Medaković. 

Ona za Euronews Srbija kaže da će konzervatorski radovi trajati barem dve godine jer Muzej paralelno radi i na ostalim delima prema muzejskom planu i programu. 

"Mnogo je dela koje sređujemo za stalnu postavku, ali svakako će urgentni, prvenstveno crteži. Slike u ovom stanju ne idu naše depoe. One idu u jedan, da kažemo, karantin, jer ih treba i malo laboratorijski ispitati i ono što nas najviše zabrinjava, to je ova fenomenalna kolekcija grafika. Uopšte, papir je najviše osetljiv. Neki su i pocepani, a neki zaista izgledaju kao da su potopljeni, a ne samo da su bili vlažni i to je nešto što ćemo urgentno da saniramo", kaže Medaković.

Među 148 slika koliko je Grad kupio na licitaciji, bila su i remek-dela nekih od najvećih slikara u Srbiji i regionu, poput Petra Lubarde, Miće Popovića, Milana Konjovića, Lazara Vozarevića, Mila Milunovića, Peđe Milosavljević, Zore Petrović... Iako se dela ovih slavnih umetnika retko mogu naći na tržištu po ceni nižoj od 100.000 evra po slici, svih 148 umetnina ponuđeno je po početnoj ceni od samo 80.000 evra. 

Slike su se pre predstavljanja u Konaku kneginje Ljubice, privremeno nalazile u privatnom depou "Kunsttrans", a svoj trajni dom, nakon restauracije, naći će na novoj adresi Muzeja Grada Beograda, u zgradi na uglu Nemanjine i Resavske ulice, koja bi za oko tri godine trebalo da bude u potpunosti prilagođena novoj nameni. 

Komentari (0)

Kultura