Aktuelno iz kulture

Gojković o kolekciji slika "Jugoeksporta": Grad, Muzej i država sprečili krađu umetničkih dela

Komentari

Autor: Tanjug

27/05/2021

-

18:00

Gojković o kolekciji slika "Jugoeksporta": Grad, Muzej i država sprečili krađu umetničkih dela
Gojković o kolekciji slika "Jugoeksporta": Grad, Muzej i država sprečili krađu umetničkih dela - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka kulture Maja Gojković izjavila je danas u parlamentu da su Grad, Muzej grada i Republika time što je Grad Beograd kupio umetnička dela iz kolekcije "Jugoeksporta" sprečili njihovu krađu, dodajući da će Zakonom o kulturnom nasleđu država imati pravo preče kupovine umetničkih dela firmi u stečaju.


Beograd je pre desetak dana kupio na aukciji umetnička dela naših poznatih slikara koja su činila deo stečajne mase preduzeća "Jugoeksport", što je bio epilog višenedeljnog zapleta u kojem nije bilo jasno kako je moguće da remek dela Milunovića, Popovića, Konjovića, Lubarde...budu ponuđena za oko 80.000.

Gojković je rekla da je tragično što je država za to saznala putem medija, koji su prvi dobili informaciju da se priprema prodaja 144 umetničkih dela i 25 umetničkih dela primenjene umetnosti za, kako je navela, očigledno nameštenih 80.000 evra.

"Prijavili smo se, preko Muzeja grada, kako bismo imali pristup. Videli smo da su slike u lošem stanju, ali su umetnici govorili šta se tu sprema. Danas jedan Mića Popović košta oko 300.000 evra, a tu su Milo Milunović, Zora Petrović, Lubarda.. Velika imena slikarstva 20. veka u Srbiji", rekla je Gojković na pitanje poslanice Misale Pramenković o zaštiti kulturnog nasleđa i konkretnom slučaju.

Gojković je istakla da se prvi put u istoriji desilo da zajedno Grad, Muzej kao ustanova kulture i Republika spreče krađu umetničkih dela.

"Možemo samo da zamislimo šta se dešavalo 2000. godine u vreme surovih pljačkaških privatizacija, gde su društvene firme odlazile u ruke privatnika. Ali, izgleda da nikad nećemo saznati kome su i na koji način pripala umetnička dela koja su kupovana novcem države", rekla je ona.

Ministarka je dodala da je tragično da i sada postoje ugovori po kojima ljudi zakupljuju određene poslovne prostore u kojima se nalaze značajna umetnička dela i smatraju da su time postali i vlasnici tih umetničkih dela.

"Moraćemo i takvu bitku da vodimo u budućnosti", dodala je ona i zahvalila medijima što su skrenuli pažnju na dobro pripremljenu licitaciju koju su, kaže, zajedničkim snagama pokvarili.

"Videli smo da jedna osoba veštački podiže cenu, a znamo koju firmu je predstavljala. Mi smo bili odlučni da ovo bude prvi, ali ne i poslednji put da se odupremo otimanju kulturnog blaga naše države", rekla je Gojković.

Ona je navela da je završena javna rasprava o Zakonu o kulturnom nasleđu, a da je jedna od sugestija koja će biti prihvaćena upravo da se zabrane ovakve prodaje, te da država ima pravo preče kupovine.

"Moraće stečajni upravnici da prijavljuju koja kulturna, umetnička blaga se nalaze u posedu firmi u stečaju. Da ih mi kupimo, a ne oni za koje su te aukcije pripremljene", rekla je Gojković.

Preporuka za vas

Grad Beograd otkupio kolekciju slika "Jugoeksporta" za 33 miliona dinara
Ministarstvo kulture i Grad Beograd odbijeni: Sutra licitacija za slike iz kolekcije firme u stečaju "Jugoeksport"
Borba protiv prodaje remek-dela u stečaju: Kolekcija Jugoeksporta je kulturno dobro, ne može iz zemlje

Komentari (0)

Kultura