Aktuelno iz kulture

Gala koncert u čast prijateljstva Srbije i Japana: Na besplatnom operskom spektaklu nastupa sopran Šoko Okada

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/06/2022

-

15:24

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Operski Gala koncert spektakl sa 130 umetnika Narodnog pozorišta u Beogradu i japanskom umetnicom - sopranom Šoko Okada, biće izveden večeras na Trgu Republike.

Ovaj jedinstveni muzički događaj predstavlja krunu ovogodišnjeg obeležavanja važnog jubileja - 140 godina prijateljskih odnosa između Japana i Srbije.

Na repertoaru će biti dela domaćih kompozitora Stevana Hristića i Stanislava Biničkog, kao i najpoznatije arije iz opera "Madam Baterflaj" Ðakoma Pučinija, "Nabuko", "Travijata" i "Aida" Ðuzepe Verdija , "Faust" Šarla Gunoa, "Karmen" Žorža Bizea i “Kavalerija Rustikana” Pjetra Maskanjija.

Specijalni gost koncerta Šoko Okada, sopran poreklom iz Japana, nastupiće uz soliste, hor i orkestar Narodnog pozorišta i izvesti neke od najlepših arija operske literature svih vremena, pod dirigentskom palicom Dejana Savića, a tim povodom bila je gost Euronews Srbija.

Okada, koja je nastupala u svim velikim svetskim operskim kućama, kaže da joj je u naročito lepom sećanju, ostalo prošlogodišnje gostovanje u prestonici Srbije.

"Ovo je drugi put da dolazim u Beograd. Prošle godine sam imala veliku sreću da učestvujem i pevam sa učesnicima iz Narodnog pozorišta i zaista sam imala divno iskustvo sa orkestrom i mojim kolegama. Bila sam zadovoljna tim nastupom i takođe sam srećna zbog ove prilike da se vratim. 140 godina prijateljstva između Japana i Srbije je zaista jedna divna prilika i želela bih zaista da dam sve od sebe da lepo izvedem ovaj nastup", rekla je Okada u emisiji Euronews Jutro.

Euronews/Printscreen

Šoko Okada

Karijeru solo pevanja počela je sa 15 godina, studirala je na Univerzitetu umetnosti u Tokiju gde je stekla diplomu osnovnih studija iz klasičnog pevanja i master diplomu iz operskog pevanja.

"Ja sam završila fakultet i master na tom univerzitetu i onda sam dobila stipendiju japanske vlade, a pošto je opera rođena u Italiji, otišla sam u kolevku opere. Želela bih da budem most između te dve kulture i u Italiji da predstavljam Japan, kom je opera jako poznata", rekla je umetnica.

Gost Euronews Srbija bio je i Oliver Lepori iz Japanske poslovne alijanse u Srbiji, koja je jedan od organizatora večerašnjeg koncerta.

"Nakon 140 godina mi smo za Japan zvanično deklarisani kao dugoročno prijateljska zemlja. Japanci posebno cene našu pomoć u najtežim trenucima i njihova poslovica kaže: 'Prijatelji su u teškim vremenima prijatelji'. Oni su to znali da uzvrate i zato smo želeli da zajednički sa ambasadom Japana, sa Narodnim pozorištem i Gradom Beogradom i uz podršku Japan Tobaco International obeležimo ovaj praznik na jedan ekstravagantan način, da to bude poklon svim građanima Srbije", istakao je Lepori.

Pored solistkinje Šoko Okada, na ovom koncertu učestvovaće i domaći velikani opere Jadranka Jovanović, Dejan Maksimović, Ivan Tomašev, Nevena Ðoković, Miodrag Jovanović, Janko Sinadinović, Željka Zdjelar i Miodrag Jovanović.

Događaj počinje u 20 časova, a ulaz je besplatan.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura