Reflektor

"Vladimir i Kosara" u SNP: Opera zasnovana na tragičnoj ljubavnoj priči "starijoj od Nemanjića"

Komentari

Autor: Tanjug

16/03/2022

-

10:17

"Vladimir i Kosara" u SNP: Opera zasnovana na tragičnoj ljubavnoj priči "starijoj od Nemanjića"
"Vladimir i Kosara" u SNP: Opera zasnovana na tragičnoj ljubavnoj priči "starijoj od Nemanjića" - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Opera "Vladimir i Kosara" kompozitora i libretiste Stevana Divjakovića biće premijerno izvedena 28. marta (20:22) u Srpskom narodnom pozorištu (SNP) u Novom Sadu, čiji direktor Aleksandar Stankov ističe da u toj kući osećaju "obavezu da neguju i domaća dela".

Stankov je u saopštenju ocenio da "najstariji srpski teatar i sada sasvim evidentno najozbiljnija operska kuća u regionu" ima obavezu pružiti prostor tradicionalnim pričama i domaćoj publici stalno pokazivati da su dorasli novim izazovima.

Ansambl Opere Srpskog narodnog pozorišta je letos 161. sezone pozorišta otvorio izvedbom "Aide" pod vedrim nebom na Petrovaradinskoj tvrđavi, a novi izazov je opera "Vladimir i Kosara", reditelja Aleksandra Nikolića, čiji je koreograf Aleksandar Ilić a dirigent gost iz Bugarske Dian Čobanov.

"Zapravo svaki naš novi korak je izazov. Aidu smo pravili kao spektakl za 4.000 ljudi. Ali to su bile arije koje i neoperska publika poznaje. Sada je pred nama sasvim drugačiji izazov, oživeti muziku koju do sada niko nije čuo, podsetiti na priču koja je toliko stara da smo na nju zaboravili. I uz sve to odati počast novosadskom kompozitoru", naveo je Stankov.

Prema njegovim rečima, u SNP obožavaju da izvode raskošno italijansko opersko nasleđe ili da ih greju tamniji zvuci ruske opere, ali da je "nešto posebno ipak u tradiciji".

"Priča o Vladimiru i Kosari jedno je od najstariji predanja i ljubavnih priča na Balkanu. To je tragična ljubavna priča iz vremena pre Romea i Julije, Tristana i Izolde, vremena pre Nemanjića. Svedočanstvo o ovoj velikoj ljubavi i njenom tragičnom kraju, osim u brojnim umetničkim delima koja su govorila o njoj, i danas, kako i u prohujalim vekovima, čuva se u Veljim Nikolićima, nadomak Bara", kaže se u saopštenju.

Iz Srpskog narodnog pozorišta podsećaju da se "krst od tisovine, okovan u srebro, sa pozlaćenim listovima, sa kojim je voljom Vladislava ubijen Vladimir, prenosi se s kolena na koleno u barskoj porodici Andrović i samo dva člana ove porodice znaju gde se čuva".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura