Aktuelno iz kulture

Aleksandar Stankov: Jedan od najvećih kapitala Srpskog narodnog pozorišta su ljudi

Komentari

Autor: Tanjug

31/01/2022

-

11:45

Aleksandar Stankov: Jedan od najvećih kapitala Srpskog narodnog pozorišta su ljudi
Tanjug/Jadranka Ilić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Gost nove epizode video serijala "Tanjug Reflektor" bio je upravnik Srpskog narodnog pozorišta (SNP) Aleksandar Stankov koji je govorio o svojim planovima nakon nedavnog postavljenja za upravnika kuće iz Novog Sada.

Stankov je podsetio da se nalazi na čelu jedne od najvažnijih ustanova kulture u našoj zemlji, osnovanoj pre 160 godina, i da kao upravnik SNP oseća veliku odgovornost u naredne četiri godine.

"SNP je u 21. veku moderno pozorište koje ide krupnim koracima napred u inovacijama, novim pogledima na kulturu, na predstave", rekao je Stepanov dodavši da mu je cilj stavljanje u centar "publike i širenje duhovnosti i kulture naših sugrađana".

Euronews

Prema njegovim rečima, SNP kao jedan od najvećih kapitala ima ljude, a tri velika ansambla Drame, Opere i Baleta, u godini kada je Novi Sad evropska prestonica kulture, spremna su da tu kuću svrstaju u vrhunske svetske teatre.

Stankov je na položaj upravnika SNP došao kao upravnik Opere te kuće, i priznaje da operu poznaje u dušu kao svoju pasiju.

"Opera SNP ima velike kapacitete da stane rame uz rame sa velikim svetskim operama", ocenio je Stankov.

Tokom pandemijskih meseci, kada su sva pozorišta bila zatvorena, ansambl Opere SNP nije stajao, a Stankov podseća da su u nastojanju da ostanu uz publiku došli na ideju o YouTube videu "Bella ciao", gde članovi orkestra pozorišta izvode onlajn italijansku borbenu pesmu iz Drugog svetskog rata.

"To nas je ponukalo da nastavimo u tom pravcu tako da smo cele te pandemijske godine imali jedan malo drugačiji ristup publici, što se pokazalo veoma blagorodno u smislu posete Srpskom narodnom pozorištu", rekao je Stankov.

Upravnik SNP je istakao da je kruna njihovog rada opera "Aida" letos izvedena na Petrovaradinskoj tvrđavi.

"Sve što smo radili u operi je primenjivo na ceo SNP. Svi su spremni na nove pristupe prilaženja publici. U svetu postoji kriza publike i potebno je obnoviti publiku, dovesti mladu publiku u pozorišne sale", upozorio je Stankov.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Prema njegovim rečima, činjenica je da dosta ljudi nikada nije ušlo u pozorište, ali za to nije finansijski razlog pošto su cene pozorišnih ulaznica simbolične.

"Bitan je pristup novoj publici i marketinški deo moramo da unapredimo i zainteresujemo ljude da dođu i vide šta se dešva u pozorištu", naveo je Stankov.

Tokom nove sezone SNP u februaru nas očekuju drama "Kod večite slavine" u režiji Sonje Petrović i koprodukciji sa Opens, skoro su završeni "Dani Vuka Torbice", a u operi predstoji premijera domaće opere "Vladimir i Kosara" i u baletu "Ane Karenjine".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura