Aktuelno iz kulture

Direktor Drame SNP za Euronews Srbija: Danas je potreban Igorov beskompromisan pristup teatru

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/01/2022

-

21:36

Direktor Drame SNP za Euronews Srbija: Danas je potreban Igorov beskompromisan pristup teatru
Direktor Drame SNP za Euronews Srbija: Danas je potreban Igorov beskompromisan pristup teatru - Copyright Printskrin/Youtube/Narodno pozorište Užice, Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

"Igorovi dani" naziv je revije vanserijskih predstava koje je potpisao reditelj Igor Vuk Torbica, a koju organizuje Drama Srpskog narodnog pozorišta (SNP).

U Novom Sadu će tako publika od 24. do 28. januara imati priliku da pogleda "Carstvo mraka" Narodnog pozorišta iz Beograda, potom "Krvave svadbe" Srpskog narodnog pozorišta i Budva Grad teatra, "Don Žuan" Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" iz Zrenjanina, "Bakhe" Narodnog teatra iz Bitolja, kao i "Tartif" Narodnog pozorišta Sombor i Srpskog narodnog pozorišta.

"Igorov umetnički izraz je bio suvi pozorišni kvalitet. To su predstave koje su obeležile proteklu deceniju ne samo u teatrima Srbije, već i na prostoru regiona u kome je Igor stvarao. Imao je jedan beskompromisan pristup teatru, i to pozorište jeste visoko estetizovano. Njegove predstave su pomirile ukus kritike i publike, predstave koje su verovatno najnagrađivanije u protekloj deceniji u našim pozorištaima. To je dovoljno argumenata da jedan ovakav događaj organizuje SNP u kome je Igor Vuk Torbica od 2018. do 2020. čak tri puta radio", kazao je za Euronews Jutro Milovan Filipović, direktor Drame SNP.

"Igorovi dani" nisu ni festival ni memorijal, već način da se pozorište oduži jednom vanvremenskom talentu, koji nam je, za kratko vreme koje je proveo među nama, pokazao put.

Prema rečima Filipovića, pozorišta koja i dalje na repertoaru imaju Igorove predstave, moraju te predstave da čuvaju što je duže moguće, baš zbog generacija koje dolaze, mladih koji vole teatar i žele da u teatru stvaraju.

"To nasleđe koje nam je Igor ostavio na čuvanje je važno i može uticati na buduća pokolenja, a zadatak ljudi koji se bave repertoarom u pozorištima treba da bude da osvetljavaju put mladim stvaraocima, a mislim da će ta baklja biti najsvetlija ako imamo priliku da vidimo što više Igorovih predstava", dodao je Filipović.

Euronews

Inicijativi se priključilo i Narodno pozorište Beograd, pa će beogradska publika, takođe, biti u prilici da gledati ove predstave od 26. januara. Na sceni u Beogradu 26. januara biće izvedena predstava "Krvave svadbe". Nakon toga, 28. januara biće odigrana predstava "Bakhe", dok je 29. januar rezervisan za "Tartifa". Predstavu "Don Žuan" publika će u Beogradu gledati 30. januara.

Igor Vuk Torbica (1987-2020) bio je jedan od najboljih reditelja mlađe generacije, te reditelj koji je ostavio dubok trag u većini srpskih i regionalnih pozorišta. Četiri njegove predstave proglašene su za najbolje godišnje produkcije u tri države, i dva puta su izabrane za najbolje u regionu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura