Aktuelno iz kulture

Marko Marković u ulozi Tesle: Istrajan i neumoljiv da donese svetlo svetu koji tone u mrak, takav čovek me zauzeo

Komentari

Autor: Sonja Šulović

31/12/2021

-

15:32

Marko Marković u ulozi Tesle: Istrajan i neumoljiv da donese svetlo svetu koji tone u mrak, takav čovek me zauzeo
Marko Pudić/Promo - Copyright Marko Pudić/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Na ulasku u godinu u kojoj će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture, program u okviru Dočeka 31. decembra u tom gradu je inspirisan velikim naučnikom Nikolom Teslom, prvim počasnim građaninom Novog Sada.

Jedinstvenog Teslu na sceni kod mosta Duga, 31. decembra (20.22h), oživeće glumac Marko Marković i to u interaktivnoj predstavi "Tesla, izumetnik" u režiji Nebojše Bradića i izvedbi Srpskog narodnog pozorišta.

Upravo ova predstava, koja je inspirisana romanom Vladimira Pištala "Tesla, portret među maskama, predstavljaće uvertiru u svečano otvaranje Evropske prestonice kulture (proslava "Zeniteum: 2022" zakazana za 13. januar u 20:22 časa), a na redovnom repertoaru Srpskog narodnog pozorišta naći će se već od 22. januara.

U razgovoru za Euronews Srbija, Marković ističe da nema tog glumca koji ne bi pomislio da kroz sebe projektuje Teslu.

"To nije ime i prezime, tu nema dokazivanja, to je aksiom znanja mudrosti i božjeg dara. Ravan bogovima čovek, ali čovek od krvi i mesa - e, to je teren na kome se možda sretnemo. Čovek je bio i ostao van vremena, svevremen, naučen od prirode, od prvih pucketavih iskri koje je video kad je milovao mačku do turbina sa 1.000 formula... Čitajuću o njemu izdvajam prirodu, opet prirodu koju je poštovao i video dublje i dalje. Govorio je da je snaga elektriciteta koju proizvedu leptirova krila za čovečanstvo mnogo bitnija i jača od bilo kog ujeda tigrovih zuba. Danas svet to drukčije vidi", kaže na početku razgovora Marković.

Marko Pudić/Promo

Predstava "Tesla, izumetnik" 22. januara i na sceni Srpskog narodnog pozorišta 

Koji segment njegovog bića je za vas najinspirativniji?

Opet priroda i sama priroda čoveka koji je shvatao svet kao racionalni proizvod ljudskog uma. Tamo u Americi je tad to jedino moglo da se sprovede u delo. Ta ljubav prema prirodi je nešto što sam u svim pričama, njegovim predavanjima mogao da razumem, takav čovek me zauzeo i verujem da je zato bio tako istrajan i neumoljiv da donese svetlo svetu koji tone u mrak, a da ne naruši prirodu, samo da je posluša, kao gundelje čija je krila iskoristio kao dečak za svoju prvu turbinu. Ta otkrića je doživljavao kao poljubac Boga.

Možete li nam bar ukratko približiti na čemu je akcenat u predstavi?

Da ga poistovetimo sa pozorištem. Mestom susreta. Tamo idemo da budemo zajedno. Vladimir Pištalo je napisao izuzetan roman, slike jednog briljantog uma, žao mi je što nije moglo sve da se ispriča u tom našem pričanju, a naš teatar smo prepustili Tesli da eto probamo da budemo deo njegovog teatra...

Koji bi nam danas dobrodošao Teslin savet, šta bismo mogli da ukrademo od njegovog iskustva, pa i ličnosti - jer nekako nije teško zamisliti Teslu kao čoveka 21. veka?

Recimo da se čuvamo virusa i gorkih ljudi, zavisti i zloupotrebe sile jer, kako kaže veliki Šekspir: "Imati snagu džina je veličanstveno, ali kao džin je koristiti, to je tiranija". Nikola Tesla nije dao patent kako jednim zrakom spržiti avion u letu, neki drugi jesu. Zato je vertikala njegovog života ne samo ljudska i moralna, već svevremena.

A koliko se razlikuje sam proces rada i uopšte pristup liku, ako biste poredili "Teslu" i "Semper idem", za koju ste dobili i nagradu "Miloš Žutić"?

I opet priroda. Đorđe (Lebović) je slušajući drage ljude naučio da svet mogu da unište ljudi, priroda neće NIKAD. To je verujem i Teslin stav. Zvezde i sazvežđa živa i izmišljena su i jednom i drugom crtali put ljudskosti i vrednosti. To je najhumaniji put, težak, ali jedini ispravan.

Marko Pudić/Promo

 

Može li umetnik zamisliti bolji Doček od ovog koji je pred vama - pred publikom, na pozornici na otvorenom, u godini titule Evropske prestonice?

Kada bismo napravili munju iznad stolice, možda bih verovao da je spektakl moguć van teatra, van vremena kakav je čovek bio gorostasni Ličanin... Ovako, kada bi se te noći ugasila sva svetla u svetu, a Tesla nam namignuo u projekciji sa neba, možda bih pomislio da je spektakl nasušna potreba. Ali nas je ista priroda opomenula da ne priznaje čuda, već da se ne da zaulariti... A Novi Sad je lep i kulturan grad, verujem, doček je pozorište samo po sebi, naša uloga je samo da skrenemo pažnju tu kod mosta, kod mesta susreta, spajanja kao u pozorištu, videćemo šta nam nebo nudi te noći.

Šta su u 2022. profesinalne želje?
Zdravlje i zdravlje ukusa, ostalo su loši kompromisi i gubljenje vremena.

* Odmah nakon predstave, Novosađani i njihovi gosti mogu da odšetaju u svetlosnoj povorci do Podgrađa tvrđave, kako bi tamo ušli u Novu godinu kao deo jedinstvene multimedijalne izložbe posvećene Tesli. Ona će preobraziti uobičajeni doživljaj grada, koji će u novogodišnjoj noći i sam postati svetlosna galerija na otvorenom "Tesla - svetlosna galerija".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura