Aktuelno iz kulture

"Novosađani biraju": Dela iz kolekcije Galerije Matice srpske za novu izložbu birali sugrađani

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/12/2021

-

14:57

"Novosađani biraju": Dela iz kolekcije Galerije Matice srpske za novu izložbu birali sugrađani
"Novosađani biraju": Dela iz kolekcije Galerije Matice srpske za novu izložbu birali sugrađani - Copyright Galerija Matice srpske

veličina teksta

Aa Aa

Izložba "Novosađani biraju" otvorena je u Galeriji Matice srpske, u povodu početka titularne godine - Novog Sada kao Evropske prestonice kulture 2022.

Na otvaranju izložbe pozdravnu reč uputila je dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, ističući da je projekat "Novosađani biraju" osmišljen sa željom da se pokaže da Novi Sad nije Evropska prestonica kulture zbog velikih institucija, umetnika i festivala, već da je Novi Sad Evropska prestonica kulture zbog građana koji u njemu žive.

"Zato smo izabrali 40 Novosađana sa kojima smo birali. Dobili smo izložbu koja predstavlja diverzitet različitih tema, stilova i ideja, sa umetničkim delima koje su Novosđani birali srcem sa idejom da ispričaju priču o sebi i Gradu", kazala je upravnica Galerije.

Galerija Matice srpske

 

Književnik Vladimir Kopicl je istakao: "Reči ne vredi trošiti na već rečeno i već urađeno. Mogu samo da Galeriji Matice srpske i njenim ovomilenijumskim poslenicima poželim još sličnih, blsikih susreta otvorene vrste sa živim kulturnim nasleđem i njegovom neupitnom budućnošću."

Polazeći od činjenice da grad oblikuju građani, njihovo poreklo, nasleđe, navike i opredeljenja, a da muzej jeste mesto kolektivnog pamćenja koji sakuplja i čuva različite životne priče pojedinaca, Galerija Matice srpske je ponudila sugrađanima da kroz umetnička dela ispričaju priču o sebi i svom gradu.

"Birali smo ih nehotice, razmišljajući o njima kao pojedincima različitih profesija koji su na različite načine vezani za Novi Sad, ali i našu ustanovu. Radi se o Novosađanima, akterima u različitim oblastima kulture, obrazovanja, nauke i privrede, različitih nacionalnosti i veroispovesti i kao takvi pokazuju raznolikost svojstvenu Novom Sadu. Pozvali smo ih da, šetajući kroz depoe, gledaju slike na panoima, skulpture na policama, crteže i grafike u muzejskim ormanima da osete brojnost i raznovrsnost nasleđa koje čuvamo pod krovom Galerije Matice srpske i pružimo im priliku da tu pronađu sebe. Želeli smo da prepletemo lično i opšte, pojedinca i grad, umetničko delo i moguću poruku koju ono nosi u savremenom trenutku, a kao rezultat tog druženja nastala je izložba `Novosađani biraju`", ističe se u saopštenju Galerije Matice srpske.

Izložba je priča Novosađana o njihovom životu, detinjstvu i željama reflektovana kroz odabrana dela iz Galerijskog depoa.

"Realizacijom ove izložbe i odabirom ovakvog modela predstavljanja kolekcije, želeli smo da pokažemo da je muzej mesto za sve, a da prostor Galerije i njena kolekcija, viđeni očima građana, mogu biti jedna od mogućih slika nacionalne likovne umetnosti novijeg doba", dodaju iz Galerije.

Galerija Matice srpske

 

Na izložbi je prikazano 41 umetničko delo iz kolekcije Galerije koje su birali: Miljana Pavlović, Igor Ćujić, Ranko Rajović, Robert Čoban, Dragana Zgonjanin Bosić, Agota Vitkai-Kučera, Slobodan Trkulja i Nikodima Trkulja, Andrej Šibanov, Marija Stobord Šibanova, Dejan Ćurčić, Jasmina Vukašinović, Zaga KalMar, Danijela Ivanović, Viktor Til, Milesa Milinković, Duško Stojanović, Maja Boškić, Pavle Sekeruš, Milorad Stošljević, Vera Kopicl, Andrija Nikitović, Uroš Krstin, Mihail Dudaš, Vitomirka Trebovac, Aleksandar Dujin, Boško Lučar, Predrag Bogovac, Andrija Gerić, Vladimir Kopicl, Zorica Pejić, Tijana Prodanović, Gvozden Perković, Marija Vasić, Aleksandar Frank, Oto Horvat, Emina Salai Elor, Savo Ilić, Jasmina i Nemanja Kovačić, Bojana Karavidić, Vesna Latinović i Momčilo Popov.

Izložbu prati srpsko-engleski katalog sa tekstovima dr Tijane Palkovljević Bugarski, upravnice GMS, Vladimira Kopicla, književnika i Milice Milošević, koordinatorke projekta, kao i sa izjavama svih učesnika projekta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura