Aktuelno iz kulture

Digitalizovan deo umetničke kolekcije Galerije Matice srpske

Komentari

Autor: Tanjug

10/12/2021

-

13:03

Digitalizovan deo umetničke kolekcije Galerije Matice srpske
Digitalizovan deo umetničke kolekcije Galerije Matice srpske - Copyright Tanjug/Nenad Mihajlović

veličina teksta

Aa Aa

U okviru projekta "DigitalArt" digitalizovana su neka od najreprezentativnijih dela bogate umetničke kolekcije Galerije Matice srpske koje se čuvaju u depou te ustanove.

Eksponati koji do sada nisu javno predstavljeni preneti su u virtuelnu stvarnost i biće dostupni svima. Primenom modernih tehnologija digitalizovan je i skicen-blok Save Šumanovića i album sa grafikama i crtežima srpskih i ruskih umetnika iz 18. i 19. veka.

"Trudimo se da redovno uvodimo nove tehnologije, nove načine prezentacije i da digitalizujemo svoju kolekciju. U saradnji sa OTP bankom, našim dugogodišnjim partnerom i Fakultetom tehničkih nauka završili smo ove godine jedan deo projekta koji se sastoji iz tri segmenta. Prvi je digitalizacija skicen bloka Save Šumanovića, drugi je album sa grafikama iz 18. i 19. veka i treći segment je virtuelni depo. To su stvari koje nisu dostupne publici i ne mogu biti zbog svog oblika, ali smo pomoću novih tehnologija učinili da u našoj novoj stalnoj postavci budu u korist promociji srpskog kulturnog nasleđa", rekla je Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske.

Projekat je realizovan zahvaljujući vrednoj opremi koju je OTP banka Srbije donirala Galeriji Matice srpske i uz ekspertsku podršku Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.

Prošle godine, podsetimo, digitalizovan je ikonostas Teodora Kračuna, a zarednu godinu planirani su drugi projekti.

Digitalizacija ovih dela će u velikoj meri doprineti proučavanju, zaštiti i prezentaciji nacionalnog umetničkog blaga.

Preporuka za vas

Take a break, feel the Art: Publika Egzita pozvana da upozna remek-dela u Galeriji Matice srpske

Komentari (0)

Kultura