Reflektor

Kaleidoskop u Galeriji Matice srpske: Slikar, kolekcionar i kritičar bez kojih nema ni umetnosti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/09/2021

-

19:18

Kaleidoskop u Galeriji Matice srpske: Slikar, kolekcionar i kritičar bez kojih nema ni umetnosti
Vizual izložbe - Copyright Galerija Matice srpske/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Povezani na izložbi u Galeriji Matice srpske umetnik Dragan Stojkov, kolekcionari Vladimir i Borka Popović, i kritičar Ratomir Kulić ukazuju na kaleidoskop muzejske delatnosti gde svaki ugao posmatranja donosi novu sliku i saznanje o važnosti i vrednosti umetnosti.

"Umetnosti nema bez slikara koji je stvara, ona nema svoju svrhu ako nema kolekcionara koji je sakupljaju, a nema trajnost bez kritičara koji je tumače i predstavljaju javnosti. Izložba je zamišljena kao jedinstveni kaleidoskop kroz koji se oni prepliću i prelamaju stvarajući jedinstvenu predstavu o delatnosti, osobenostima i vrednostima Galerije Matice srpske", navode iz ove ustanove.

Prvo autorsko vođenje kroz izložbu "Kaleidoskop. Umetnik - Kolekcionar - Kritičar" biće priređeno u petak, 10. septembra, u 19 sati. Samu ideju postavke, zainteresovanima će približiti autori izložbe dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, dr Snežana Mišić, muzejska savetnica i mr Danilo Vuksanović, viši konzervator.

U okviru prvog segmenta Kolekcionari biće istaknut značaj zbirke crteža i radova na papiru koju odlikuje raznovrsnost umetnika i autorskih koncepcija. Tumačenjem drugog segmenta Umetnik biće predstavljen umetnički rad Dragana Stojkova, slikara duge karijere i dugogodišnjeg prijatelja Galerije Matice srpske, koji je tokom prethodnih godina poklonio monogobrojne radove, dok će treći segement Kritičar biti posvećen radu istoričara umetnosti, kustosa i konzervatora Ratomira Kulića, autora knjige "Smrt umetnosti i reanimacija kulture" koja je izložena kao eksponat na izložbi.

Izložba je priređena u okviru projekta Novi Sad - Evropska prestonica kulture 2022. i platforme "Kaleidoskop kulture".

Soba za prepuštanje

Iz Galerije Matice srpske podsećaju da posetioce ovog mesaca u Sobi za prepuštanje očekuje jedno sasvim drugačije iskustvo. Mrak, jedna lampa, jedna pomorandža, dve mirisne note i zvučni opis slike Đorđa Krstića "Slepa devojka" iz 1880. godine.

"U trenutku kada međunarodna manifestacija Dani evropske baštine posvećuje svoj ovogodišnji program inkluziji, odlučili smo da Sobu za prepuštanje prilagodimo osobama oštećenog vida. Kako njima, tako i drugim posetiocima pružamo jedan drugačiji doživljaj vizuelne umetnosti i prepuštanja istoj. Na ovaj način želimo da razvijemo svest i empatiju prema ljudima sa različitim invaliditetom, ali i da ukažemo na različite načine i mogućnosti razumevanja i doživljaja umetnosti", ističu iz novosadske galerije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura