Aktuelno iz kulture

Spoj savremene tehnologije i umetnosti: CGA konferencija u Novom Sadu predstavlja i čoveka koji je radio "Harija Potera"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/09/2021

-

12:32

Spoj savremene tehnologije i umetnosti: CGA konferencija u Novom Sadu predstavlja i čoveka koji je radio "Harija Potera"
Spoj savremene tehnologije i umetnosti: CGA konferencija u Novom Sadu predstavlja i čoveka koji je radio "Harija Potera" - Copyright MetaGarden Club 2.0 by Tanja Vujinović, 2021.

veličina teksta

Aa Aa

U Novom Sadu je otvoren četvrti Kaleidoskop kulture, a posetiocima u Kreativnom distriktu se predstavljaju i brojni digitalni umetnici, stvaraoci video-igara, animatori, profesionalci iz filmske VR/AR industrije, kao i predstavnici akademske zajednice u okviru "hibridne" konferencije "CGA Novi Sad: Enter the MetaClub".

"Konferencija CGA Belgrade (koju su udruženim snagama osnovali Srpska filmska asocijacija, Crater Training Center i platforma VFX Serbia) od 2017. godine okuplja profesionalce iz oblasti kompjuterske grafike. Budući da veliki deo naše publike i predavača iz industrije dolazi iz Novog Sada, CGA kolektiv je tražio način da ovom delu zajednice kaže veliko hvala na dosadašnjoj podršci, te je saradnja sa Fondacijom `Novi Sad - Evropska prestonica kulture` bila logičan sled događaja", navode organizatori "hibridne" CGA (Computer Graphics and Arts) konferencije, koja se do nedelje održava u Novom Sadu.

Novosadskoj publici se predstavlja dr Maja Ćirić, jedna od 100 najboljih kustoskinja na svetu, po izboru londonske galerije Saatchi, ali i Sava Živković, iskusni CG umetnik i reditelj u Axis Studios, koji je radio na izradi trejlera za megapopularne i nagrađivane igre poput "Gears of War 5" ili "Outriders".

Živković će 3. septembra od 18 časova uživo u Kreativnom distriktu pričati o tome koliko mu je softver Unreal Engine pomogao pri radu na novom kratkometražnom animiranom filmu, a ovom prilikom će predstaviti i svoj novi film "Irradiation" za koji mu ovih dana stiže lavina pohvala od raznih svetskih stručnjaka.

Jedno od najznačajnijih imena, učesnika CGA Novi Sad, svakako je Clement Gharini, čija dve decenije duga karijera je ispunjena velikim ostvarenjima - snimao je filmove poput "Harija Potera" i "Nemoguće misije", a nakon što se okrenuo vizuelnim efektima radio je kao digitalni kompozitor za serije "Igra prestola" i "Doctor Who", kao i za Oskarom nagrađen "Ex Machina". Osim toga, predaje na Pearson London College, i to predmete Kinematografija i Kompozicija u sklopu njihovog kursa Vizuelnih efekata.

Klement će održati onlajn predavanje o virtuelnoj produkciji i revoluciji filmske industrije 4. septembra u 19.20 sati.


Izložbeni deo programa CGA Novi Sad aktivan je do 5. septembra u večernjim časovima u prostoru nekadašnjeg kluba Route 66 (Fabrika, ulaz 2).

"Izložbeni deo programa u okviru brenda CGA konferencije stoji u sinergiji sa programom Kaleidoskop kulture kako bi odgovorio na potrebu širenja konferencije sa strogo profesionalne na širu kreativnu javnost i publiku zainteresovanu za digitalnu umetnost. CGA je stoga u proces kuriranja izložbenog i konferencijskog sadržaja pozvao za umetničku savetnicu dr Maju Ćirić koja je za temu događaja uzela prevođenje metasvetova i digitalnih prostora kakve kreira umetnica Tanja Vujinović, a pridružiće kjoj se i Andreas Venerštet čije su digitalne animacije popularne u domenu NFT umetnosti", navode iz CGA kolektiva.

The Guardian, Layers kolekcija, Andreas Wannerstedt, 2021.

 

Pored izložbenog, ovaj se prostor pretvara i u mesto susreta multidisciplinarne kreativne zajednice namenjene umetnicima, studentima, kao i predstavnicima akademske zajednice kroz povezivanje sa CGA zajednicom koji osvajaju nove prostore digitalnog stvaralaštva i služe kao most između tehnologije, klasične umetnosti i novih generacija.

Program, između ostalog, treba da poveže razvijeni kreativni ekosistem Novog Sada, sve njegove sadašnje i buduće aktere, sa globalnim industrijskim praksama u kontinuirano kreiranje novih izraza baziranih na kompjuterskoj grafici.

Deo konferencijskog programa CGA Novi Sad biće posvećen popularnom softveru za razvoj interaktivnog digitalnog sadržaja, Unreal Engine. Tokom 2021. godine, kolektiv CGA je zajedno sa vodećim školama za animaciju u Evropi učestvovao u velikom projektu besplatnih edukacija u ovom softveru.

Program Summer of Unreal organizovao je britanski koledž Escape Studios u saradnji sa kompanijom Epic Games, inače tvorcima UE. Jedan od panela u okviru konferencije biće posvećen upravo mogućnostima koje ovaj softver nudi animatorima i 3D artistima.

"Početkom ove godine, Crater Training Center je kroz fond Epic MegaGrant organizovao još jedan program besplatnih edukacija u UE namenjenih akademskoj zajednici, odnosno fakultetskim profesorima širom Srbije koji u svom radu i studijskom programu koriste UE. Planirani susreti sa polaznicima i predavačima ovog kursa planiran je da se održi u okviru novosadskog Kaleidoskopa kulture, budući da neki od istaknutih predavača na ovom internacionalnom projektu dolaze upravo iz ovog grada", dodaju iz CGA kolektiva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura