Aktuelno iz kulture

Kad se u Holivudu snima ključni obrt, prvo se zove Alan Tejlor: Kako je postao "dželat plaćenika" i ubio Neda Starka

Komentari

Autor: Hollywood Reporter

16/08/2021

-

20:42

Kad se u Holivudu snima ključni obrt, prvo se zove Alan Tejlor: Kako je postao "dželat plaćenika" i ubio Neda Starka
Kad se u Holivudu snima ključni obrt, prvo se zove Alan Tejlor: Kako je postao "dželat plaćenika" i ubio Neda Starka - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kada se u Holivudu snima neka scena, koja treba da predstavlja ključni obrt u filmu ili seriji, o kom će se još dugo pričati, prvi izbor za režiju je Alan Tejlor, koji je bio sagovornik Holivud reportera povodom njegovog novog filma "Many Saints of Newark".

Tokom tri decenije karijere, taj čovek predstavio je svetu Dona Drejpera u "Ljudima sa Menhetna", doveo je zmajeve u Vesteros u "Igri prestola", oslikao srceparajući raskid Ejdana i Keri u "Seks i grad" i režirao neke od najupečatljivijih epizoda serija "izgubljeni", "Six Feet Under" i naravno "Sopranovih".   

Stekao je reputaciju "dželata plaćenika" u Holivudu, jer je režirao scene smrti važnih likova u serijama. 

Jedna od njih bila je smrt Neda Starka, omiljenog protagoniste prve sezone "Igre prestola", za koju je i sam Džorž Martin pisac knjiga "Pesme leda i vatre" po kojima je serija snimana, rekao da "nije mogla biti bolja". 

Takođe, režirao je rađanje zmajeva, uz Emiliju Klark kojoj je uloga Deneris Targerijan bila prva profesionalna rola. 

"Bila sam potpuno naga pred ljudima koje nisam poznavala. Alan je video strah na mom licu i rekao: 'Hajde da to iskoristimo'", ispričala je Klark jednom prilikom, o sceni u kojoj je svoja lična osećanja nesigurnosti i straha, pretočila u jednu od najprepoznatljvijih scena "Igre prestola".

Međutim, tokom jedne serije neuspeha, postojala je ozbiljna opasnost da se više nikada ne vrati režiji.

Naime, napustio je "Igru prestola" kako bi režirao "Tora 2", jer je "osećao da je to sledeći veliki korak".

Međutim, ispostavilo se da je taj film bio najslabiji u franšizi, uprkos tome što je napravio odličnu zaradu u bioskopima. Problem su bili kratki rokovi i scenario koji zapravo nikad nije ni završen. Na kraju, mogao je samo da posmatra kako se u postprodukciji menja koncepcija filma.

U vreme kada su ga dočekale loše kritike tog ostrvarenja, već je pristao da režira "Terminator Genisys". Njegova devojka Džejn Vu smatrala je da treba da odbije tu ponudu i radi neki projekat u kom bi on lično uživao. Međutim, njega je privukla ideja da radi sa Arnoldom Švarcenegerom koji ga je impresionirao na sastancima i verovao je da može da popravi scenario i sve učini boljim. 

Na kraju, uprkos odličnoj zaradi u bioskopima, kritika je bila brutalna, a to je Tejlora duboko pogodilo.

"Izgubio sam volju da snimam filmove. Izgubio sam volju da živim kao reditelj. Nikoga ne krivim za to. Proces nije bio dobar za mene. Zato sam izašao iz toga da ponovo otkrijem radost pravljenja filmova", rekao je on.

Vratio se režiranju pojedinačnih peizoda serija "Roadside Picnic" i "Electric Dreams", što je za njega, kako kaže, bilo kao povratak studentskim filmovima. Takođe, vratio se i "Igri prestola" u pretposlednjoj sezoni (srećom po njega, ne i u poslednjoj). A onda je 2018. pristao da snima dugoočekivani film "Many Saints of Newark", prednastavak serije "Sopranovi".

"Imajući iskustvo sa Marvelom i 'Terminatorom', znam da kada se nosite sa obožavaocima filmova, oni mogu da budu vrlo žestoki. Imaju nepokolebljivo mišljenje i pravi ogromnu razliku da li ćete ih osvojiti ili nećete", kaže on.

U takvom raspoloženju iščekuje 1. oktobar kada je planirana premijera u bioskopima, kao i na HBO Maks, a kaže da je to "najteži film koji je do sada radio".

Ponovo su mu pune ruke posla: režira pilot epizodu AMC serije "Intervju s vampirom", kao i Netfliksovu adaptaciju Hemingvejevog romana "Za kim zvona zvone". 

Takođe, dobio je neke nagoveštaje da bi film mogao da dobije i svoj tv nastavak.

"Dejvid (Čejs, izvršni producent 'Sopranovih') mi je rekao nešto što je zvučalo kao pravljenje još sadržaja. Rekao sam: 'Čekaj, da li pričaš o nastavku? A on je rekao: 'Možda'", ispričao je Tejlor za Holivud reporter.

Priredila: S. R.

Komentari (0)

Kultura