Reflektor

Počinje Kaleidoskop kulture: Više od 40 programa u Kreativnom distriktu Novog Sada

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/09/2021

-

14:25

Počinje Kaleidoskop kulture: Više od 40 programa u Kreativnom distriktu Novog Sada
NoviSad2020/Promo - Copyright NoviSad2020/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Od 2. do 5. septembra Kaleidoskop kulture predstaviće više od 40 programa na 16 lokacija u Kreativnom distriktu (Bulevar despota Stefana 5) u Novom Sadu.

"Publika će pratiti programe na teatarskoj, muzičkoj i tri filmske bine, biće otkriveni novi prostori u Kreativnom distriktu, poput Skladišta, renovirane Fabrike, Gvožđare, Biroa, Kulturne stanice Liman, kroz sedam izložbi, osam predstava, 26 filmova, različite performanse, tribine, panele kako domaćih umetnika, tako i umetnika koji dolaze iz Austrije, Hrvatske, Slovenije, Švedske, Francuske, Belgije", najavljuju organizatori iz Fondacije "Novi Sad - Evropska prestonica kulture 2022".

Otvaranje četvrtog Kaleidoskopa kulture obeležiće ceremonija koja je zakazana za 2. septembar u 20.22 sata, a koja će kroz audio-vizuelni umetnički performans na prostoru ispred Kreativnog distrikta ilustrovati uzbudljivu istoriju nekadašnjeg Velikog Limana, kroz četiri ključna perioda. U svečanoj ceremoniji (koja će uživo biti emitovana i na Prvom programu RTV), pored profesionalnih igrača, učestvovaće i volonteri Evropske prestonice kulture.

Nakon otvaranja kapija, nešto pre 21 čas, prva stanica na otvaranju Kaleidoskopa kulture biće izložba "Veliki Liman: od industrijske proizvodnje do savremenog stvaralaštva" koja će pratiti programe u čitavom Kreativnom distriktu.

Posetioci će imati priliku da pogledaju nacionalni paviljon Ars Elektronike, na kom će izlagati studenti Akademije umetnosti u Novom Sadu sa projektom "Vrt", smeštenim u Skladištu. U Kulturnoj stanici Liman ljubitelji devete umetnosti uživaće u izložbi "Stripom kroz Belgiju", dok će u Otvorenom ateljeu Pere, Tadije i Borisa, autentičnih slikara nekadašnje Kineske četvrti, smeštenom u Gvožđari, biti izloženi radovi nekih od najperspektivnijih slikara mlađe generacije: Aleksandra Dimitrijevića, Aleksandra Denića i Milana Nešića. Na istoj lokaciji biće postavljena skulptura Gojka Dutine "Pustinjsko-polarni voz".

Izložba "Enter the MetaClub" Tanje Vujinović i Andreasa Vaneršteta, u okviru CGA konferencije biće postavljena u Fabrici (Ulaz 2) i publika će moći da je pogleda do 5. septembra.

Zijah Sokolović na otvaranju 48. Infanta

Teatarsku binu otvoriće u 21 čas predstava 48. Internacionalnog festivala alternativnog i novog teatra (INFANT), kabaretska monodrama glumca Zijaha Sokolovića "Međuigre 0-24", a odmah nakon toga biće izvedena predstava "Pošta" Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora. U toku večeri nastupiće i DJ Novak i sastav Repetitor.

Filmski festival "Obnova", u prostoru koji se obnavlja, prvog dana prikazaće filmove: "Varljivo leto ’68", kao i film "Uprkos magli". Program će se nastaviti do 5. septembra u Kreativnom distriktu, na nekadašnjem prostoru Velikog Limana, a detaljne satnice i lokacije četvorodnevnog otvaranja možete pronaći na zvaničnom sajtu Kaleidoskopkulture.

"Ulaz na sve programe otvaranja Kaleidoskopa kulture je slobodan i bez dodatnih kovid-protokola, dok se svi posetioci mole da se, radi očuvanja zdravlja i lepšeg i kvalitetnijeg uživanja u kulturnim sadržajima, pridržavaju epidemioloških mera. Posetioci su u obavezi da nose zaštitne maske na svim događajima", dodaju iz organizacije.

Bulevar despota Stefana u Novom Sadu, od Mosta slobode do raskrsnice sa Šekspirovom ulicom, zatvoren je tokom otvaranja Kaleidoskopa kulture.

Komentari (0)

Kultura