Aktuelno iz kulture

Uvod u pet nedelja umetnosti: Otvoren četvrti Kaleidoskop kulture u Novom Sadu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/09/2021

-

12:00

Uvod u pet nedelja umetnosti: Otvoren četvrti Kaleidoskop kulture u Novom Sadu
Uvod u pet nedelja umetnosti: Otvoren četvrti Kaleidoskop kulture u Novom Sadu - Copyright NSEPK J. Ivanović

veličina teksta

Aa Aa

Četvrti Kaleidoskop kulture u Novom Sadu počeo je sinoć na prostoru Kreativnog distrikta i do 5. avgusta biće izvedeno više od 40 programa, što je sve uvod u narednih pet nedelja tokom kojih će se smenjivati pet vrsta umetnosti.  

"Nakon audio-vizuelnog umetničkog performansa ispred nekadašnje Fabrike, koji je u fokus stavio mlade Novosađane, učenike, kao i ukupno trideset volontera Evropske prestonice kulture, ilustrujući uzbudljivu istoriju nekadašnjeg Velikog Limana, kapije su otvorene, a posetioci su već tokom prve večeri uživali u programima domaćih, regionalnih i evropskih umetnika", navode organizatori.

Svečanom otvaranju prve večeri prisustvovale su i visoke zvanice, među kojima su bili i ministarka kulture i informisanja i potpredsednica Vlade, Maja Gojković, član Gradskog veća za kulturu, Dalibor Rožić, ambasador Sjedinjenih Američkih Država, Entoni F. Godfri, dok će ambasador Belgije, Adam Kun večeras otvoriti izložbu "Stripom kroz Belgiju".  

Posetioci su tokom prve večeri otvaranja, koje traje do 5. septembra u Kreativnom distriktu, imali priliku da pogledaju izložbe: "Veliki Liman: od industrijske proizvodnje do savremenog stvaralaštva" i "Enter the MetaClub" Tanje Vujinović i Andreasa Vaneršteta, u okviru CGA konferencije, kao i da se upoznaju sa radovima nekih od najperspektivnijih slikara mlađe generacije - Aleksandra Dimitrijevića, Aleksandra Denića i Milana Nešića.

NSEPK J. Ivanović

 

Prvo veče Kaleidoskopa kulture obeležio je i nacionalni paviljon Ars Elektronike, na kom učešće imaju studenti Akademije umetnosti u Novom Sadu sa projektom "Vrt". Program prve večeri 48. festivala INFANT otvoren je kabaretskom monodramom glumca Zijaha Sokolovića "Međuigre 0-24", nakon čega je izvedena predstava "Pošta" Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora.

U okviru Filmskog festivala "Obnova" prvog dana svečanog otvaranja Kaleidoskopa kulture prikazani filmovi "Varljivo leto ’68" i "Uprkos magli", a muzički deo programa obeležili su nastupi beogradskog sastava Repetitor i DJ Novaka.

NSEPK J. Ivanović

 

Programi u okviru četvorodnevnog otvaranja Kaleidoskopa kulture nastavljaju se do 5. septembra, a detaljan program se može videti na sajtu Kaleidoskopa kulture.  

Arhitektura u fokusu prve nedelje Kaleidoskopa kulture

Četvorodnevno otvaranje u Kreativnom distriktu, uvod je u pet nedelja Kaleidoskopa kulture tokom kojih će se smenjivati pet vrsta umetnosti - arhitektura, književnost, izvođačka, vizuelna, primenjena umetnost.

Prva je nedelja arhitekture, koja će trajati od 6. do 10. septembra, a nju otvara izložba ženskog arhitektonskog stvaralaštva "Višeslojnost", na kojoj će se predstaviti više od 100 arhitektkinja iz Srbije koje su, pored uspeha u svojoj oblasti, ostvarile uspeh i u drugim, srodnim poljima: modnoj industriji, dizajnu, izradi dekorativnih predmeta, enterijeru, izdavaštvu, muzici, slikarstvu, programiranju, medijima.

Ulaz na sve programe otvaranja Kaleidoskopa kulture je slobodan i bez dodatnih kovid-protokola, dok se svi posetioci mole da se, radi očuvanja zdravlja i lepšeg i kvalitetnijeg uživanja u kulturnim sadržajima, pridržavaju epidemioloških mera. Posetioci su u obavezi da nose zaštitne maske na svim događajima.

Komentari (0)

Kultura