Aktuelno iz kulture

Udruženi Galerija Matice srpske i Jugoslovenska kinoteka: Dogovorena saradnja dve kulturne ustanove

Komentari

Autor: Tanjug

12/11/2021

-

12:25

Udruženi Galerija Matice srpske i Jugoslovenska kinoteka: Dogovorena saradnja dve kulturne ustanove
Udruženi Galerija Matice srpske i Jugoslovenska kinoteka: Dogovorena saradnja dve kulturne ustanove - Copyright promo/Kinoteka

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić i upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski potpisali Protokol o saradnji, koji podrazumeva zajedničku organizaciju i realizaciju projekata i programa iz oblasti kulture.

Prvi realizovani umetnički projekat će biti izložba u Galeriji Matice srpske "Migracije u umetnosti - umetnost migracija" početkom naredne godine, kada Novi Sad postaje Evropska prestonica kulture.

"Za nas iz Kinoteke posebno je važna kreativnost na koji Galerija Matice srpske dolazi do svojih novih poštovalaca, privlačeći različite kategorije publike. Kinoteka kao srpski filmski arhiv upravo je institucija koja može mnogo da sarađuje sa Maticom na afirmaciji realizacije ideja koje su inspirisale stvaraoce - bilo da se bave kamerom, kistom ili nekim drugim načinom umetničkog izražavanja", napomenuo je direktor Jugoslovenske kinoteke.

Prema njegovim rečima, film predstavlja sublimaciju svih umetnosti, i samim tim je ocenio da sve ono što čuva bogata zbirka Galerije Matice srpske može da bude inspiracija za neke nove cikluse, retrospektive i druge filmske programe u Kinoteci.

promo/Kinoteka

Upravnica Galerije Matice srpske i direktor Jugoslovenske kinoteke potpisali Protokol o saradnji

Tijana Palkovljević Bugarski je izjavila da ustanova na čijem je čelu, a koja se bavi istorijskim slikarstvom i čuva nacionalnu likovnu umetnost novijeg doba, takođe se bavi i promocijom nacionalne kulture i trudi se da bude institucija koja čuva i stvara nacionalni identitet kroz umetnost.

"Čini nam se, kao i vama u Kinoteci, da su film i likovna umetnost vrlo povezani, toliko bliski i prepleteni, pogotovo u savremenom trenutku. Mislimo da naši programi mogu da budu obogaćeni kroz saradnju sa Jugoslovenskom kinotekom", izjavila je Palkovljević Bugarski.

Navela je da je, uz značajan projekat "Novi Sad - Evropska prestonica kulture", pravi trenutak da tu saradnju započnu i da pokažu kako institucije u Srbiji funkcionišu zajednički na dobrobit kulture i svih onih koji u kulturi uživaju.

Kako je najavila upravnica Galerije matice srpske, predstojeća izložba "Migracije u umetnosti - umetnost migracija" bavi se aktuelnim fenomenom seoba i kretanja stanovništva u čitavom svetu.

"To je tema koja može da nas spoji. Izložba koju ćemo mi pripremiti imaće i dela starijih, istorijskih slika i dela evropskih i savremenih umetnika. Ona je istovremeno idealan okvir za našu saradnju, da izložbu upotpunimo filmskim programom i pokažemo kako likovni umetnici reaguju na temu migracija i seoba, kako to može da se vidi u filmu", istakla je Palkovljević Bugarski.

Zaključila je da Protokol o saradnji može da se primenjuje na gotovo sve programe koji se realizuju u okviru dve ustanove kulture.

Preporuka za vas

Filmski četverac više od 35 godina kasnije:  Digitalna verzija kultnog "Bala na vodi" prikazana na Adi
Moj izbor: Nikola Đuričko odabrao deset filmskih ostvarenja sa puno dobre muzike

Komentari (0)

Kultura