Aktuelno iz kulture

Restaurisani "Dan četrnaesti" prikazan u Kanu

Komentari

Autor: Euronews

16/07/2021

-

17:37

Restaurisani "Dan četrnaesti" prikazan u Kanu
Plakat filma "Dan četrnaesti" - Copyright Plakat

veličina teksta

Aa Aa

Restaurisana kopija filma "Dan četrnaesti", reditelja Zdravka Velimirovića iz 1960. godine, prikazana je sinoć u dvorani "Bunjuel" u Kanu, a u okviru selekcije "Kan Klasik".

Ova drama, rađena prema scenariju Borislava Pekića, a u produkciji "Lovćen filma" pre šest decenija bila je u trci za Zlatnu palmu u Kanu.  

Arhiv Jugoslovenske kinoteke

Zdravko Velimirović

Publika je sada, imala priliku ponovo da gleda to izuzetno Velimirovićevo delo, a publici su se uoči projekcije obratili direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić, sin autora filma Mladen Velimirović i Andro Martinović, direktor Crnogorske kinoteke, koja je zajedno sa Jugoslovenskom kinotekom omogućila ponovni, digitalno restaurisani život Velimirovićevog celovečernjeg igranog debija.

Jugoslovenska kinoteka/Promo

Sin autora filma sa direktorima Jugoslovenske kinoteke i Crnogorske kinoteke na projekciji "Dana četrnaestog" u Kanu

Jugoslav Pantelić zahvalio je zvaničnicima festivala u Kanu i ukazao na značaj ostvarenja koje je obeležilo početak takozvane zlatne ere jugoslovenskog filma, a potom i naglasio da je "Dan četrnaesti" kompletno restaurisan u Srpskom filmskom arhivu (Jugoslovenskoj kinoteci).  

Posebno se čelnik Jugoslovenske kinoteke osvrnuo na izuzetne uloge koje su u pomenutom ostvarenju ostvarili Nikola Popović, Karlo Bulić, Mira Stupica, Olga Spiridonović, Rahela Ferari i drugi.

Borislav Petrović je ime scenariste koje stoji na špici i plakatu filma "Dan četrnaesti", koji govori o grupi zatvorenika koji zbog dobrog vladanja dobijaju dve nedelje odsustva. Petrović je, naime, devojačko prezime Pekićeve majke, i pod tim pseudonimom se i prijavio na konkurs "Lovćen filma". Pisac je imao veliko lično iskustvo na ovu temu, a što je dobro poznato,  budući da je robijao pet i po godina.

Arhiv Jugoslovenske kinoteke

Iz filma "Dan četrnaesti"

U ovom filmu Pekićevog prijatelja iz cetinjskih dana kao glumac se pojavljuje još jedan piščev veliki prijatelj, Danilo Kiš.

Saradnju sa "Lovćen filmom", Pekić je nastavio nakon "Dana četrnaestog", a na velikom platnu se pojavio u ostvarenjima "Ne diraj u sreću" (1961) i "Muškarci" (1963).

Njegov prvi roman, "Vreme čuda", koji je objavljen 1965. godine, krajem osamdesetih godina 20. veka će režirati Goran Pakaljević i taj film će biti premijerno prikazan 1990. u Kanu. Za ovaj film, Paskaljević će dobiti nagradu za režiju.

"Dan četrnaesti" je već treći film sa kojim Jugoslovenska kinoteka učestvuje u selekciji Kan Klasik, nakon što su 2017. godine prikazani "Skupljači perja" (1967) Aleksandra Saše Petrovića, a 2020. godine "Ko to tamo peva" (1980) Slobodana Šijana.

Pored toga, na Berlinalu je 2018. godine prikazan film "Kad budem mrtav i beo" (1967) Živojina Pavlovića, takođe digitalno restaurisan u Centru za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Jugoslovenske kinoteke.

Komentari (0)

Kultura