Aktuelno iz kulture

Novosadske umetničke priče: U Galeriji Matice srpske otvara se nova sezona programa za decu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/10/2021

-

17:12

Novosadske umetničke priče: U Galeriji Matice srpske otvara se nova sezona programa za decu
Promo - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Obeležavajući Dečiju nedelju (5. oktobar - 10. oktobar) u Galeriji Matice srpske zvanično započinje nova sezona edukativnog programa za decu "Moj grad. Novosadske umetničke priče".

"U Galeriji Matice srpske se duže od jedne decenije realizuju edukativni programi za decu, sa idejom da se umetničko nasleđe i prostor muzeja učine interesantnim i dostupnim najmlađima, kako bi se kod dece razvijao pozitivan odnos prema umetnosti, muzejskim ustanovama i kulturnoj baštini", navode iz Galerije Matice srpske.

Ove školske godine edukativni program za decu je osmišljen povodom obeležavanja titule Novog Sada kao Evropske prestonice kulture i namenjen je deci predškolskog i ranog osnovnoškolskog uzrasta.

U okviru edukativnog programa organizovaće se grupne posete, edukativne i kreativne radionice, dok program prate dečije publikacije i porodični vodič. Povodom Dečije nedelje, ulaz u Galeriju matice srpske za porodice sa decom je besplatan. Učešće u kreativnoj radionici koja će biti održana 9. oktobra je, takođe, besplatno za decu.

Grupne posete i edukativna radionica

U saradnji sa Predškolskom ustanovom "Radosno detinjstvo", privatnim vrtićima, kao i osnovnim školama u Novom Sadu, od oktobra 2021. do maja 2022. godine deca iz vrtića i osnovnih škola mogu organizovano posetiti Galeriju Matice srpske i učestvovati u novom edukativnom programu. 

Sa muzejskim edukatorima, posmatrajući umetnička dela u stalnoj postavci i Dečjoj sobi, kutku namenjenom i prilagođenom deci, u podsticajnoj, radnoj atmosferi otkrivaće zanimljive umetničke priče o Novom Sadu.

Kreativne radionice

Kreativne radionice će se od 9. oktobra svake subote od 11 do 12.30 sati održavati u Galeriji Matice srpske. Kustosi i muzejski edukatori deci uzrasta od 5 do 11 godina, na kreativan i interaktivan način dočaravaju priče o Novom Sadu i približavaju aktuelne izložbe u Galeriji. Nakon posmatranja umetničkih dela i šetnje kroz Galeriju, u prostoru Dečje sobe sledi kreativni užitak - predstavljanje utisaka, zapažanja i stečenih znanja raznovrsnim likovnim tehnikama.

Prva na programu 9. oktobra je radionica pod nazivom "Stavite kacige, krećemo!", 16. oktobra biće organizovana radionica "S one strane duge", a potom slede "Arhitektonska blaga iz centra grada" (23. oktobar) i "Adresa na kojoj živi umetnost" (30. oktobar).

Porodični vodič

Kako u Galeriji navode, svakodnevno je dostupan porodični vodič "Moj Grad" namenjen porodičnim posetama. 

"Roditelji, staratelji, bake i deke sa decom koristeći specijalni štampani porodični vodič, kroz igru uloga, zanimljive igre i zadatke imaće priliku da upoznaju prostor Galerije i otkrivaju istoriju i nasleđe grada, posmatrajući umetnička dela u stalnoj postavci Galerije", navode u ovoj instituciji.

Dečja publikacija

Edukativni program "Moj Grad. Novosadske umetničke priče" prati i istoimena dečja publikacija, koju nakon posete svako dete dobija na poklon, a zahvaljujući kojoj mogu nastaviti da istražuju i upoznaju umetničke priče o gradu. 

Umesto muzejskih edukatora, kroz publikaciju najmlađe "vodi" pčelica Matica Novosađanka, koja pričama i metodički osmišljenim zadacima i pitanjima podstiče razvoj njihove radoznalosti, mašte, stvaralačkog mišljenja, razmišljanja i kreativnog izražavanja.

Zahvaljujući saradnji sa Centrom stranih jezika "Soho" iz Novog Sada i Francuskim institutom u Srbiji - Novi Sad, program je prilagođen i deci koja u osnovnim školama i školama stranih jezika uče engleski i francuski jezik. Uz pomoć istoimene dečje publikacije na engleskom i francuskom, deca imaju priliku da na zanimljiv način otkriju kulturno nasleđe svog grada i istovremeno prošire vokabular novim rečima na stranom jeziku, koji se kroz redovnu nastavu ne obrađuju.

Preporuka za vas

Napravite pauzu, iskusite umetnost: Galerija Matice srpske godinama posetioce Exita upoznaje sa remek-delima srpskog slikarstva
U Galeriji Matice srpske petkom razgovori o identitetu i raznolikostima, subotom kreativne radionice za decu

Komentari (0)

Kultura