Aktuelno iz kulture

Napravite pauzu, iskusite umetnost: Galerija Matice srpske godinama posetioce Exita upoznaje sa remek-delima srpskog slikarstva

Komentari

Autor: Nataša Kovačev, Euronews Srbija

11/07/2021

-

20:43

Napravite pauzu, iskusite umetnost: Galerija Matice srpske godinama posetioce Exita upoznaje sa remek-delima srpskog slikarstva
Promo - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

"Napravite pauzu, iskusite umetnost", ovim motom Galerija Matice srpske u Novom Sadu već godinama posetioce Exit festivala poziva da vreme koje provode odmarajući se od koncerata iskoriste kako bi upoznali nacionalnu umetnost i kulturnu baštinu Srbije.  

Posetilaca, kažu u Galeriji, uvek ima iako ne dolaze u velikim grupama, a za umetnost su, ipak više od stranaca, zainteresovani ljudi iz regiona.

"Nadam se da ste se sinoć lepo proveli i da ćete još mnogo dobre muzike čuti na Exitu. Ono što smo imali na umu jeste da napravite pauzu i malo iskusite i osetite umetnost u našoj galeriji", na početku se stručnog vođenja obraća posetiocima na engleskom Jelena Ognjanović, kustoskinja Galerije Matice srpske.

Od deset hiljada umetničkih dela koje ova galerija poseduje, izabrali su deset remek dela i za posetioce Exita osmislili kratak program koji će ih provesti kroz epohe slikarstva na teritoriji današnje Vojvodine. Od perioda dominantnih religijskih motiva, preko prvih autoportreta i prvih slikarki školovanih na svetskim akademijama.  

"Slikari zografi su slikari iz 18. veka koji nisu bili školovani umetnici, već su to uglavnom bili monasi ili sveštenici. Ova slika je jedinstvena zbog crvenog konja. Prema legendi svetog Dimitrija, jahao je vatrenog konja", objašnjava domaćin i vodič kroz Galeriju Matice srpske.  

Da je jedan od prvih autoportreta u srpskom slikarstvu novijeg doba, onaj koji je 1770. Izradio aradski slikar Stefan Tenecki, još jedna je informacija koju su posetioci dobili. Čuli su i priču o Paji Jovanoviću, Urošu Prediću i drugim slikarima koji su se sa ovih prostora najpre uputili na svetske akademije. Zatim priču o, kako je zovu, “maloj Mona Lizi” Galerije Matice srpske, ali i o prvom portretu koji je naslikala žena.  

"Katarina Ivanović je završila bečku Akademiju umetnosti. Nije joj bilo dozvoljeno da pohađa časove slikanja akata jer je bila žena, zato je veći deo života slikala portrete", kaže kustoskinja.

Krug su završili sa modernizmom 20. veka i domaćim slikarima školovanim u Parizu.  

"Sva prezentacija srpske umetnosti me u suštini zanima i sve što može da doprinese našem prepoznavanju u svetu je dobro podržati. Zašto da ne", kaže za Euronews Srbija posetiteljka Marijeta Sidovski.

Ponuditi svima koji dođu u Novi Sad da saznaju nešto novo i uživaju u umetničkim delima, u Galeriji kažu njihova je dužnost. Zbog toga već osmu godinu širom otvaraju vrata tokom Exita.  

"Na taj način ih možda upoznamo kroz još neke segmente naše zemlje, ne samo kroz zabavu, već i nekih drugih ozbiljnijih tema, ali opet kroz jedan prijemčiv i opušten način", zaključuje Ognjanovićeva. 

Komentari (0)

Kultura