Reflektor

Galerija Matice srpske gostuje u Temišvaru: Promišljanja o evropskim vrednostima i fenomenima kroz umetnička dela

Komentari

Autor: Euronews

27/07/2021

-

12:04

Galerija Matice srpske gostuje u Temišvaru: Promišljanja o evropskim vrednostima i fenomenima kroz umetnička dela
Maja Gojković - Copyright Tanjug/Ministarstvo kulture i informisanja/Goran Zlatković

veličina teksta

Aa Aa

Izložba "Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske" otvorena je u ponedeljak u Nacionalnom umetničkom muzeju u Temišvaru, a predstavljena su umetnička dela domaćih i stranih autora, iz različitih epoha i izvedena u različitim tehnikama, a objedinjena u nameri da se promisli o fenomenima i vrednostima na kojima se temelji evropska civilizacija.  

"Izuzetna mi je čast što Galerija Matice srpske kao jedna od najstarijih i najbogatijih muzejskih ustanova u Srbiji ima priliku da sa delima iz svoje kolekcije gostuje u Temišvaru. O istorijskoj povezanosti naših gradova svedoči natpis na ulazu u muzej koji ukazuje da je ovo zdanje nastalo kad je Eugen Savojski nakon čuvene Bitke kod Petrovaradina, današnjeg Novog Sada, u svom pohodu ka slobodi stigao upravo ovde. Neverovatna je slučajnost da jedna od slika na izložbi koju otvaramo prikazuje upravo ovog velikog vojskovođu i gore pomenutu bitku", kazala je dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske. 

Galerija Matice srpske iz Novog Sada i Nacionalni umetnički muzej u Temišvaru potpisali su u decembru 2019. godine Protokol o saradnji sa namerom da se kroz realizaciju zajedničkih projekata i izložbi povežu dve buduće evropske prestonice kulture, Novi Sad i Temišvar, koje će tu prestižnu titulu nositi 2022. godine, odnosno 2023.

Tanjug/Ministarstvo kulture i informisanja/Goran Zlatković

 

"Izložba Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske" prvi put je priređena u Galeriji Matice srpske tokom leta 2018. godine.  

Kroz četiri celine - Nasleđe, Sloboda, Progres i Raznolikost, izložbom je ponuđeno jedno od više mogućih čitanja i razmišljanja o evropskim vrednostima i fenomenima kroz izložena umetnička dela, a s idejom da se publika kroz komunikaciju sa umetničkim idejama podstakne na razmišljanje o vrednostima na kojima se temelji evropsko društvo.  

Ovako koncipirana izložba ukazuje ne samo na evropske vrednosti, već i na težnju da muzeji budu mesta aktivnog društvenog dijaloga i prosperiteta, u cilju kreiranju boljeg, lepšeg i humanijeg društva.

"Ovom izložbom u Temišvaru, kolege iz Novog Sada ukazale su da evropski fenomeni imaju svoj ritam, koji podstiče i otvara nove teme za razmišljanje. Kao četiri osnovne vrednosti koje delimo i na kojima je zasnovana Evropa prepoznali su slobodu, progres, nasleđe i raznolikost, koje su vizuelno predstavili delima iz svoje kolekcije", dodala je upravnica Galerije Matice srpske.

Tanjug/Ministarstvo kulture i informisanja/Goran Zlatković

 

Ministarka kulture i informisanja Srbije Maja Gojković izjavila je da se pomenutom izložbom ispisuje novo poglavlje u istoriji odnosa Novog Sada i Temišvara, dva važna kulturna centra u regionu, te se time na još jedan način zajedničkim snagama obogaćuju stranice davno započete priče o prijateljstvu srpskog i rumunskog naroda. 

Na otvaranju izložbe govorili su i dr Filip Petku, v. d. upravnika Nacionalnog umetničkog muzeja, Alin Adrijan Nika, predsednik Okruga Timiš, i Julija Popović, sekretar ministarstva kulture Rumunije.

Samom otvaranju izložbe prethodilo je izvođenje predstave "Crnjanski o Temišvaru" u produkciji srpske scene pri Pozorištu za decu i mlade "Merlin" iz Temišvara.

Izložba u Nacionalnom umetničkom muzeju u Temišvaru biće otvorena do 15. septembra.

Komentari (0)

Kultura